IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Андрей Стойчев: Конфликтът в Близкия изток ще насочва капитали към златото

При ескалация на напрежението ще има по-бурна реакция на пазарите, коментира финансовият анализатор

16:00 | 02.10.24 г.

При всички положения разрастване на конфликта в Близкия изток ще се отрази на цената на златото, защото това е едно от основните средства за защита при подобни ситуации. Все повече и повече капитали ще се насочат натам и затова би следвало да се покачи цената на актива. Тази прогноза направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Андрей Стойчев.

„Ще видим дали това действително ще се случи, но ако трябва да избирам посока, то бих казал, че можем да очакваме покачване на цената на златото през следващите месеци“, коментира той. „Златото се раздвижи доста, дали това е за добро, или за лошо е друга тема, но определено стигна доста високи стойности. Дори през вчерашния ден имаше сериозни очаквания за преминаване на 2700 [долара за тройунция] като стойност, което за момента не се случва. Нищо не е ясно за момента“.

Стойчев посочи, че в момента във фокуса на вниманието на инвеститорите са събитията в Близкия изток и останалите новини остават на заден план. „Всички се надяваме ескалацията да не продължи такава, каквато я виждаме в последните няколко дни, тъй като ако това се случи, пазарите ще реагират по-бурно. Може би това е и причината в момента самата ликвидност на пазарите леко да намалява“, отбеляза той.

По думите му пазарите в Европа реагираха спокойно на новината за забавяне на инфлацията под 2% в еврозоната. Според него до голяма степен данните бяха очаквани от инвеститорите, а и централната банка до голяма степен подсказваше за подобни данни с техните намерения за продължаване напосоката на намаляването на лихвите след рекордните стойности последните години.

Стойчев напомни, че очакваме нова вълна от понижения на лихвите от страна на ЕЦБ, но при условие че се изключат фактори, които биха могли да прекъснат нормалното развитие на икономиката, като изборите в САЩ или форсмажорните събития в Близкия изток.

„Усеща се напрежението и нервността на пазарите. Има активи, които са по-високо рискови, които губят от стойността си. Има и активи, които губят стойността си по-бързо“, поясни Андрей Стойчев. И обясни, че причината да не се реагира остро в каквато и да е посока досега е, че за момента конфликтът е локален и действията на Израел показват предвидимост, но предположи, че с намесата на Иран ситуацията ще се промени.

Как реагираха европейските пазари на новините от Близкия изток и стабилизираха ли се европейските индекси? Успокои ли речта на Пауъл финансовите пазари с намерението да продължи политика на намаляване на лихвените проценти със следващи понижения? Изчакват ли технологичните акции повече яснота за избора на президент на САЩ? За какво ще следят инвеститорите?

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още