IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще бъде ли Турция фактор при задържане на евентуална бежанска вълна от Ливан

Авторитарните похвати на Ердоган водят до загуба на доверие във външната политика, посочи журналистът Тайфур Хюсеин

12:31 | 02.10.24 г.

Съществува възможност Ердоган да се опита да се възползва от бъдеща бежанска вълна в разговори с Европейския съюз. Този коментар в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Тайфур Хюсеин. Според него обаче населението на Ливан е много по-малко това на Сирия, но въпреки това се очаква една такава вълна да бъде сериозен удар върху разклатената турска икономика.

Журналистът напомни, че апетитът на Ердоган в Близкия изток е сериозен. „Друг е въпросът доколко може да реализира тези свои идеи. Той неколкократно е бил обвиняван в двуличие и двойни стандарти спрямо своите съседки, като до момента Турция винаги е залагала на губещи коне в Близкия изток“, посочи Тайфур Хюсейн.

Журналистът отбеляза, че турският президент не спомена името на лидера на "Хизбула" в своя призив към ООН за употребата на сила срещу Израел в Газа и Ливан. „"Хизбула" е прокси на Иран, което открито подкрепя режима на Башар Асад в Сирия, а позицията на Турция по този въпрос е коренно различна. Снощи Ердоган посочи, че следващата апетитна хапка за Израел е именно Турция. Това по всяка вероятност е отражение на вътрешната политика в Турция и по-конкретно местните избори, които Ердоган изгуби“, анализира ситуацията в страната Тайфур Хюсеин.

По думите му новата опозиция в Турция е силно разединена. „Част от опозиционните партии подкрепят външната политика на Ердоган, което вдъхва нови сили на турския президент, но породи напрежение сред симпатизантите на опозицията“, смята той.

Журналистът е на мнение, че външната политика на Турция е в доста сложна ситуация. „Ердоган имаше амбиции да се включи в БРИКС, но към момента руските власти категорично изключват такава възможност. На масата в момента е единствено получаването на „специален статут“, обясни той и според него важно е да се разберат причините за това Турция да изпадне в такава ситуация.

Хюсеин добави, че авторитарен лидер с различни апетити като Ердоган трудно може да управлява сложни ситуации и процеси, защото „дипломацията е нещо различно от преговорите на пазара“. Той отчете, че Ердоган сам направи така, че да изгуби доверието на западните партньори.

„Репресивният режим, който той създаде и управлява, е една от основните причини за това“, аргументира се журналистът. И отбеляза, че се оформя криза между Турция и американските власти. Това бе потвърдено от отказа на Ердоган да участва в официалната вечеря, дадена от американския президент преди няколко седмици. Наскоро турските власти бяха замесени в корупционен скандал. Обвиненията на американците бяха, че са опитали да подкупят кмета на Ню Йорк в изграждането на център в т.нар. „Турска къща“, което сериозно разтърси отношенията между Турция и САЩ.

Защо Турция беше изключена от проекта на НАТО за изтребителите F-35? Какви отношения ще поддържа Турция с ЕС в усложнената геополитическа обстановка?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още