IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите правила за екодизайн ще повишат цената на мебелите, но не драстично

Бъдещият екодизайн ще позволява декомпозиране на мебелите и рециклиране

15:17 | 01.10.24 г. 2

Задава се сериозна трансформация за мебелната индустрия заради новите правила на Европейската комисия (ЕК). Те са насочени към дизайн, който да позволява декомпозиране на мебелите и рециклиране не само на самите мебели, но на опаковките и електрическите компоненти в тях.

Това каза проф. Виржиния Желязкова, преподавател в БАН и ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, която заедно с проф. д-р Васил Живков, Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост, гостуваха по повод предстоящата на 3 октомври 2024 г. в София конференция на тема „Кръгова икономика и екодизайн в мебелната индустрия – предизвикателства и възможност“.

Желязкова посочи, че новите правила целят да се постигне по-висока степен на кръговост. “Употребата на мебели в Европейският съюз генерира ежегодно 11 милиона тона отпадъци. Едва 10% от тях се рециклират на практика. Вече се въведоха задължителни изисквания в тази посока, за да с преодолее този проблем“, каза тя.

Живков отбеляза, че е рано да се говори дали българският бизнес и специално мебелната индустрия са готови за предстоящите промени, тъй като част от правилата още се създават. „Със сигурност обаче ще трябва време и ще е нужно разбиране в обществото за това какво означава екодизайн. По всяка вероятност цената на мебелите ще се повиши, може да не е драстично, но ще има някакъв ръст на цените. Има много отворени въпроси и тепърва ще се търси решение за тях“, каза той. 

Една от директивите на Европейският съюз е материалите да могат да се разделят и да не се сместват съставните им части.

Според Желязкова е трудно да се прогнозира какви инвестиции ще са нужни от страна на бизнеса при въвеждането на новите изисквания за мебелната индустрия.

По думите й всичко ще се случи постепенно, но колкото по-рано отделните фирми се информират за това какво предстои и започнат поетапно да инвестират, толкова по-сигурни и по-подготвени ще бъдат.

Гостите уточниха, че насоките на ЕК превръщат мебелите в приоритетен сектор, който може да е еталон за кръгова икономика.

„Голяма част от материалите, които се използват, са именно възобновяеми ресурси…За да рециклираме ефективно, е много важно да има екологичен или кръгов дизайн. Това означава мебелите да бъдат първоначално проектирани така, че да подлежат на рециклиране. Голяма част от материалите сами по себе си са рециклируеми, но ако дизайнът не го позволява, това може да не е възможно“, поясни Желязкова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
От #1: Но лобито на *Кръгова икономика и екодизайн* при ЕК се опитва да вкара в новите правила изискването, отзад да излизат направо опаковани и готови за кръгова употреба устойчиви хранителни продукти - еко бургери с веган кюфтета и тофу сирене, както и еко веган гурме порции по меню с предварителна заявка. Това ще гарантира най-високата степен на кръговрат, а анекдотът с *Комшу, ама тези компоти май вече си ги ял един път* ще се превърне във вдъхновяващ девиз за новото общество! Ура, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Задава се сериозна трансформация за мебелната индустрия заради новите правила на Европейската комисия (ЕК). Те са насочени към дизайн, който да позволява декомпозиране на мебелите* - Задава се и сериозна трансформация на хранителната индустрия заради новите правила на ЕК, които са насочени към дизайн, който да позволява декомпозиране на иззппражнненията - направо отзад да излизат устойчиво и поименно опаковани елементите от Менделеевата таблица, което ще спести въглеродни емисии за рециклиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още