IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Георгиев: Ниските цени на петрола не предвещават бурна икономическа активност

Златото може да атакува ниво от 3 хил. долара през следващата година, но е възможна корекция преди това, коментира анализаторът от "ЕЛАНА Трейдинг"

13:47 | 26.09.24 г.

Не може да се очаква някаква бурна икономическа активност през следващите месеци и това се вижда от ниските цени на петрола, въпреки че индустриалните метали поскъпнаха значително в очакване на ефектите от намаляването на лихвите в САЩ и икономическите стимули, обявени от Китай тази седмица. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг".

"Подобрението на картината в Китай от последните дни определено има много голямо значение, защото до преди около две седмици перспективата в Китай беше доста негативна, с очаквания за все по-силно понижение на икономическия ръст и малко търсене на тези метали. Китай е един от основните вносители не само на петрол, но и на повечето от металите, които се търгуват на международните пазари", посочи той.

Според него стимулите на китайското правителство и централната банка подобряват перспективата за икономически растеж и това намери отражение в цените на основните метали. Георгиев добави, че това дойде в допълнение от положителния ефект върху металите от голямото намаление на лихвите в САЩ и очакванията, че то ще продължи.

"Не смятам, че това съживяване ще трае много дълго – пазарът отново ще се сблъска с реалността, че пазарът на имоти в Китай и все по-високата задлъжнялост на общини и компании ще се окажат решаващият фактор. Не очаквам в следващите няколко месеца някакво силно рали на пазара на металите – в момента виждаме една възходяща корекция на негативния тренд", каза пазарният анализатор.

По думите му много важно е какво ще се случи в САЩ и дали Фед ще успее да постигне меко приземяване на икономиката. Той смята,че не предстоят перфектни тримесечия в света и условията не са добри за агресивни покупки на метали, освен при медта.

Политиката на ОПЕК+

Димитър Георгиев посочи, че цените на петрола се стабилизират на ниски нива заради перспективите за слаба икономическа активност в Китай, като за ниските нива допринасят и повишеното производство в САЩ и фактът, че въпреки бойните действия, потоците от Близкия изток към световните пазари не спират. 

"Опитите на картелната организация ОПЕК+ да повиши цената на петрола чрез контролирани понижения на производството удрят на камък за пореден път. Дори самият ОПЕК+ се отказва от тази си политика. Естествените сили на търсене и предлагане водят до това цените на петрола да са все по-ниски. Очаквам тази тенденция да продължи и смятам, че ще видим нови дъна в цената и тя ще остане под натиск следващите тримесечия", прогнозира пазарният анализатор.

Цена на златото

Анализаторът е на мнение, че ниво от 3 хил. долара за тройунция е напълно постижима цел в рамките на следващата година, но допусна, че е възможна корекция преди това. „Златото се търгува стабилно близо до историческия си връх, като цената достигна 2685 долара за тройунция за фючърси с доставка през декември“, уточни той.

Пазарният анализатор определи себе си като „голям оптимист“ заради очакването за поскъпване на благородния метал.

„Това, разбира се, е по-дългата картинка – в краткосрочен план обаче смятам, че има много голяма вероятност през следващите дни и седмици да има съществена корекция на цената на златото. То поскъпва изключително дълго без никаква значима корекция и много технически индикатори показват, че е свръх купено. Също така вече се забелязва продажба от някои институционални инвеститори на международните пазари“, обясни Георгиев.

Той е категоричен, че подобна корекция би била здравословна и би подкрепила дългосрочния тренд на повишаване на цената.

Защо инвеститорите ще предпочитат покупки на злато и сребро не толкова като суровини, а по-скоро като криптоактиви?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още