IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са добрите примери на благотворителност за преобразяване на България

Фондация BCause и CAF - America изпълняват волята на американка с български произход за развитие на социални програми, съобщиха Елица Баракова и Джеси Крафт

22:00 | 20.09.24 г.

В последните години в България набра инерция дарителството в граждански сфери и организации, но малко изостава в сравнение с тенденциите в Европа, защото все още е насочено към болни хора и деца. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause – партньор на Център "Ринкър", създаден в полза на благотворителни каузи в България и САЩ от американката с български произход Хелън Ринкър Ашли.

„Центърът навършва десет години и ще продължи да развива акселераторските си програми за стартъпи за бизнес със социален ефект, като в момента има отворена програма за Хасково, Кърджали, Силистра“, посочи тя. Баракова добави, че Центърът е създаден с подкрепата на фондация CAF - America, която изпълнява завещанието на американката с български произход Хелън Ринкър Ашли. Тя завещава 2 млн. лева за развитието на социални програми в България и на селото, от което са нейните корени.

Джеси Крафт, президент и главен изпълнителен директор на CAF – America, заяви, че с Фондация BCause в България изпълняват волята на Хелън Ашли какво би искала да се извърши. „Първо работихме в САЩ и направихме стипендии за BCause – отлична беше работата с BCause през годините“, отчете тя.

Баракова напомни, че първият пилотен проект е бил за училището в с. Водица, след което е започнало събиране на идеи за развитие на инфраструктурата, културния живот, за национална програма, като през цялото време е имало консултации с местните жители. „Селото е изцяло променено, като всички сгради с обществено значение са обновени, в някои от програмите бяха включени и съседни села“, добави тя.

Според Крафт най-голямото постижение е установяването на Център "Ринкър", който е подпомогнал развитието на уменията на множество предприемачи от цяла България. „Мисията на центъра е да работи с различни предприемачи и личности в страната, за да помогне за тяхното икономическо развитие“, коментира тя. Работата на Центъра ще продължи, като досега е успял да привлече почти 1 млн. лева външно финансиране.

CAF - America е благотворителна организация, която работи от 30 години с частни и корпоративни донори и помага на организации по целия свят в съответствие с желанията на дарителите да подпомагат големи и малки организации в над 100 държави. Има увеличение на даренията в световен мащаб, както и все повече дарителски акции.

„CAF - America спомогна за удвояването на сумата от български дарители за щетите от земетресението в Турция миналата година чрез американските програми за корпоративно дарителство“, обяви Баракова. Тя отбеляза, че Център "Ринкър е намерил своето лице във Фондация BCause и „доста български компании ни припознават, когато искат да осъществят предприемаческа програма“. По думите ѝ мисията на Фондация BCause е да продължи да намира нужните ресурси, за да осъществява своите добри програми в полза на българските предприемачи със социална цел.

Какви са спецификите при управлението на пари от завещания в САЩ? Има ли други случаи на големи завещания за България? Какви са разликите в дарителските практики в САЩ и Европа? Как се развива дарителството в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още