IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петко Вълков: Федералният резерв се опитва да отговори на очакванията на пазара

От какво ще зависят следващите стъпки на централната банка на САЩ до края на годината, коментира началникът на управление "Трежъри" в ББР

13:57 | 19.09.24 г. 2

Ефектите върху реалната икономика от намаляването на лихвите ще бъдат почувствани с известно забавяне, така че Федералният резерв на САЩ по-скоро се опитва да отговори на очакванията на пазара. Това все пак е първа стъпка от цикъла, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие. По думите му председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл се съобразява със започналия цикъл на облекчаване на лихвите до навечерието на президентски избори в САЩ.

„Федералният резерв все още иска да осигури т.нар. „меко приземяване" на икономиката, при което да се избегне рецесията, а инфлацията да остане на ниските нива. Това все още е водещият сценарий. И след това понижение лихвите остават сравнително високи, особено на фона на последните 30 години – на нива 4,75 - 5%“, посочи той и обясни как през последната седмица, след данни за забавяща се инфлация и пазар на труда, пазарните очаквания се промениха към намаляване на лихвите с 50 базисни точки. Според него така Фед ще може да реализира понижение от поне 1% до края на годината.

По думите на Вълков забавянето на икономиката на САЩ би трябвало да окаже натиск надолу за инфлацията, но прогнозира, че бюджетният дефицит на САЩ ще продължи да бъде изключително висок, като митническите политики ще бъдат още един проинфлационен фактор.

„Фед ще продължава да се тревожи за ефектите от тези тенденции и ще бъде много внимателен по време на следващата среща през ноември“, коментира Петко Вълков.

Той отбеляза, че снощи пазарите реагираха с понижение, след като Фед започна цикъла на понижение на лихвените проценти с 50 базисни пункта, но фючърсите тази сутрин показват, че най-вероятно ще отворят с ръст в днешната търговия. „Фед смята, че инфлацията е по-скоро овладяна, но вече се появиха пукнатини в пазара на труда в САЩ“, отбеляза Вълков.

Съобрази ли се монетарната политика със състоянието на американската икономика? Кой печели и кой губи от решението на Фед? Променя ли се рискът инфлацията през следващите седмици да остане ниска и кои са факторите, които ще влияят? Как се променят перспективите пред златото и облигациите след решението на Фед? Какво означават по-ниските цени на петрола?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 седмица
Пазарът предвиждаше 7 намаления на лихвите през 2024 и 4 намаления на лихвите от по 0.25 пр. през 2023. Пазарът пак сгреши. Ако Фед угаждаше на пазара тогава всичко щеше да е точно както пазара го предвиждаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още