IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли формула за успешен предприемач?

Не трябва да се оценяват идеи, а потенциала за изпълнението в бизнеса, съветва Ивайло Иванов, директор на Founder Institute Eastern Europe

14:20 | 19.09.24 г.

Данните показват, че в Европа хората са решителни, проактивни, интуитивни, но напоследък се наблюдава все по-ниска мотивация. Вероятно това се дължи на сравнително сигурния живот, който европейците водят. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Иванов, директор на Founder Institute Eastern Europe.

„Няма една-единствена формула, която прави човек предприемач. Не бива да забравяме, че 95% от стартъпите не оцеляват между 3 и 5 години. Останалите обаче имат потенциала да променят света. Провалът е част от тази игра. Предприемачите постоянно получават откази, но това не бива да ги отказва. Ако трябва да обобщим, три са успешните характеристики на успешния предприемач – любознателност, упоритост и способността да разчиташ на себе си“, посочи той.

Ивайло Иванов не се нае да определи дали ресорът „Стартъпи, изследвания и иновации" за България в новата Европейска комисия е маргинален, или не, като смята, че това е въпрос на лична преценка и субективно мнение. „Важно е обаче да бъдем иновативни, да правим добри и нови бизнеси и да провеждаме качествени изследвания. Това, че българин е начело на този ресор, е добър факт за страната. Колко това ще помогне на България, разбира се, не е много сигурно, смята той, и напомни, че еврокомисарите се грижат за цяла Европа, а не за един или друг ресор, независимо какъв е произходът му.

Според директора на Founder Institute Eastern Europe добрата новина от доклада на Марио Драги е, че имаме ясно осъзнаване на факта, че Европа не се справя много добре и това е първата стъпка към решаване на проблема. „Изостанахме спрямо САЩ и Китай. В Европа се опитваме да решаваме проблемите от горе надолу чрез рамки и регулации, което се съмнявам дали е най-добрият начин. Трябва да разгледаме системата и да видим кои са важните параметри, които да държим в допустими граници. Всичко останало би застрашило цялата система да се срине“, съветва Иванов.

По думите му начинът, по който се финансират стартъпите в Европа, разчита твърде много на добрите идеи. „За да стане една идея реалност, някой трябва да свърши работа. Добрите идеи успяват, когато зад тях застанат качествени хора. Не може всеки да бъде предприемач – това е статистически невярно. Успешните предприемачи са хора в края на 30-те и началото на 40-те си години, коментира Иванов. – За да направиш бизнес, трябва да решиш истински проблем, а за това трябва да си се срещнал с него. Надеждата, че следващият голям „Източноевропейски успех“ ще излезе от човек на 20 години, е леко фалшива.“

Директорът на Founder Institute Eastern Europe поясни каква е ролята на стартъпа. Той посочи, че в тази структура амбицията и потенциалът трябва да пораснат достатъчно много и достатъчно бързо. „В нашия регион амбициите и мечтите сякаш не са достатъчно големи, затова е толкова важна амбицията. Това започва да се пренася в цяла Европа. Един лайфстайл или семеен бизнес няма амбициите да превзема целия свят, но гарантира на основателя си един чудесен начин на живот. Това е дребният и средният бизнес“, отбеляза Иванов, като обобщи, че сложността в геополитиката оказва влияние във връзките за бизнес и въвеждането на иновации.

Той е категоричен, че не трябва да се оценяват идеи, а потенциала за изпълнението.  

Иванов съобщи няколко любопитни факта какво отличава хората в екосистемата на стартъпите по света. „Например, австралийските предприемачи се адаптират много добре, автономни са и са проактивни. Липсва им обаче колаборация, защото трудно общуват един с друг. Ако погледнем в Азия пък, там са добри мениджъри и обичат да се конкурират. Недостатъкът им е, че се страхуват от риска. Там е прието, че всеки един провал носи срам на семейството ти. От друга страна, в Африка демонстрират емоционален контрол и много добра мотивация, но липсва решителност“, посочи особеностите на бизнеса, който правят предприемачите, директорът на Founder Institute Eastern Europe, като се позова на тест с проучване на организацията сред бизнеса.

Как във Founder Institute Eastern Europe оценяват потенциала на предприемачите? Какъв предприемачески ген имаш в себе си? Колко фалита трябва да имаш зад гърба си, за да успееш? Как се правят авангардни технологични иновации за решаване на сложни бизнес проблеми? Превърна ли се Founders Today шанс за амбициозни стартъп и скейлъп компании?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още