IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Модерните технологии във филмовото изкуство навлизат в България

Новите технологии улесняват кинопродукциите, посочи Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos

16:31 | 18.09.24 г.

Вече все повече независими продукции залагат на новите технологии, за да улеснят работата си, а с напредването на възможностите вече не само големите студия имат достъп до подобен тип услуги. Това коментира Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Иванова обясни, че използвайки технологии като Ray Tracing, Chaos създава проектът "Арена", като се опитва да улесни продукциите в заснемането на даден филм.

Технологията, която предлага фотореалистична светлина в дадена сцена, генерирана от компютър, има и някои недостатъци, тъй като все още картината наподобява видео игра. Това е обяснимо, тъй като Ray Tracing се прилага първоначално и основно в гейминг индустрията, но Chaos цели да я приспособи за филмовия сектор, обясни гостът.

Целта пред Chaos Group е да предложи продукта на все повече хора и се развива в посока изкуствен интелект, допълни Иванова.

„Ние искаме да гледаме тази част на изкуствения интелект – не как да замениш хора с изкуствен интелект, а как да помогнеш на хората да бъдат по-добри с технологията“, отбеляза събеседникът.

Често темата с подготовката на кадрите е ключова при интеграцията на нови технологии в различни сектори, но гостът смята, че има достатъчно млади и амбициозни хора, които се развиват в тази посока, дори и у нас. България вече има много компании, които са се насочили именно в тази посока на интегрирането на най-модерните технологии в сектора на филмовото изкуство.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още