IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ангелов: Следващото правителство трябва да поднови инвестициите в инфраструктура, образование

Как ще изпълни България референтните стойности за инфлацията на Европейската комисия и ЕЦБ, коментира Георги Ангелов

14:15 | 17.09.24 г. 2

Едно ново правителство трябва да възобнови инвестициите в инфраструктурата. Тази препоръка в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria даде Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", и посочи, че се надява парите от Плана и инвестициите да имат двоен ефект за икономиката на България.

„Това е и начин да се привличат външни инвестиции. Друго много необходимо са инвестициите в образованието и човешкия капитал.  Това е начинът да гарантираме устойчивост и сигурност на българската икономика“, обясни икономистът.

Той очаква тази тема да се обсъжда след изборите, след като в сегашния парламент пак не остана време за вземането на ключови решения, които засягат бизнеса и банките след приемането на Закона за еврото.

Икономистът напомни, че в последните два доклада за конвергенция на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) двете институции приложиха различен подход за референтната инфлация, която трябва да изпълним. „За да влезем в еврозоната, трябва да изпълним референтната стойност на Европейската комисия, както и по-ниската такава на Европейската централна банка. Досега не е имало такава ситуация. Добрата новина е, че ако запазим сегашната тенденция, сме само на няколко месеца от изпълнението на по-строгия критерий, заложен от ЕЦБ“, прогнозира той.

Ангелов посочи, че трендът на инфлацията е важен. „Три поредни тримесечия българската икономика се ускорява. Такава е ситуацията в повечето европейски страни“, коментира той. И добави, че единственото изключение е Германия. Според него добрата новина е, че инвестициите в България се увеличават. Това означава, че бизнесът вижда възможности и перспектива за бъдещ растеж.

По думите на икономиста проблемите в Германия идват в голяма част и от Китай. „Китай вече не купува германска техника, а създава своя собствена, превръщайки се в конкурент на Германия. „Това е нова ситуация, в която Германия ще трябва да вземе нова посока“, смята Георги Ангелов.

Той напомни, че аналогична беше ситуацията в Япония и Италия преди 20 години. „Италианците не успяха да вземат завоя и това им се отразява дори и днес. Надявам се, че Германия ще се поучи от грешките на другите. Докладът на Марио Драги ясно посочва проблемите пред европейската икономика – Германия е болният човек на Европа“, отбеляза икономистът.

Мисли ли се дългосрочно за европейската конкурентост? Кои са двигателите на българската икономика? Създава ли се изкуствен балон с все повече инвестиции в недвижими имоти? Ще се възползва ли България от геополитическите процеси, за да намери своята пазарна ниша? Доналд Тръмп или Камала Харис ще са по-добрият избор за света?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
7996adel
преди 25 минути
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете:---- https://come.ac/HEMOFERO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
Георги Ангелов е страхотев! За инвестици в инфраструктура ще го послушат всички, там лесно се краде, макар че, съм гледал страхотни AI модели, при които корупцята буквално изчезва, дано се вкарат и при нас, но ме съмняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още