IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще намерят ли крайната десница и крайната левица в Германия допирни точки

Изостави ли Западна Германия Източна Германия, коментира Луиза Славкова, основател и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа"

21:00 | 09.09.24 г.

Не е изключено крайната десница и крайната левица в Германия да намерят допирни точки. Това важи особено за темата по миграцията и пост-мигрантското общество. Тук позициите на крайното дясно и крайното ляво са особено близки. Съществува възможност да се създаде коалиция, която да бъде „санитарен кордон“ срещу крайните партии. Това обаче рискува да ги направи още по-популярни. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria политологът Луиза Славкова, основател и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа".

„Причините за възхода на крайната десница в Германия са комплексни и не могат да бъдат обяснени само с един феномен. Източна Германия е сходна с България и Румъния по отношение на обществено-културни особености. Там демократичната култура е по-различна от тази в Западна Европа, тъй като гражданите имат по-кратък и ограничен опит с демокрацията“, посочи тя и смята, че историческият товар на тази част от Германия – първо под нацистка, а след това и комунистическа диктатура – оказва влияние на демократичния инстинкт на населението.

Славкова съобщи, че при сравнение на икономиката и демографията, Източна Германия изостава по редица фактори от останалата част на страната. Тя напомни, че през последните седмици стана ясно, че икономическите прогнози в Германия не са никак добри. По думите ѝ това е проблем, тъй като германската икономика е двигател на цяла Европа, а ефектът е усеща най-вече върху индустрията в Източна Германия.

Тя е категорична, че не може да се говори за някакво разделение или неглижиране на част от страната, а за обективна икономическа реалност.

"Исторически традиционните партии изпитват трудност да обхванат избирателите в Източна Германия. „Алтернатива за Германия“ (AfD) се оказва много по-успешна в опитите си да достигне до хората и да комуникира с тях. Те умело използват социалните мрежи и новите канали за информация. Големите партии имат много да научат от последните изборни резултати. Все по-често се говори дори за предсрочни избори, което е много необичайно за Германия", отбеляза Славкова.

Според изпълнителния директор на Фондация "Софийска платформа" времето на стабилните мнозинства и големи коалиции свършва. „Както в Германия, така и в България, се налага да се правят коалиции според най-малкото общо кратно. Обществото и партиите стават все по-разделени. А колкото по-фрагментиран е вотът, толкова повече политическата ситуация ще прилича на пъзел, сгрешен от самото начало“, е мнението на Славкова.

Ще получат ли подкрепа крайните партии в Германия на федералните избори следващата година? Какви са стратгиит на крайните партии в Германия за привличане на избирателите? Какви са изводите от изборите в Тюрингия и Саксония? Ориентират ли се младите хора и разбират ли същността на демокрацията? Започна ли разговорът за ролята на гражданското образование в Германия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още