IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Момчил Антов: Дигитализацията в спедиторския бранш забързва доставките и намалява разходите

Въвеждането на електронни товарителници с единен стандарт за обмен на информация ще улесни бизнесът, посочи директорът на Националното сдружение на българските спедитори

15:50 | 05.09.24 г.

В най-големите компании в спедиторския бранш у нас започна процесът на дигитална трансформация и това води до намаляване на разходите и забързва доставките. Това е важно в днешно време както за крайния клиент, така и за превозвачи и спедитори. За съжаление, има по-малки фирми, където поради липса на средства и капацитет трансформацията още не е стартирала. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Момчил Антов, директор на Националното сдружение на българските спедитори (НСБС).

По думите му няма точни данни колко се забързва процесът, но има друг важен аспект – дигиталната трансформация помага грешките да се сведат до минимум, за да няма сериозни последствия. „Всичко това помага на компаниите да растат и финансово. Разбира се, не бива да се подценява първоначалната инвестиция, нужна за осъществяване на процеса“, посочи доц. Антов и смята, че не бива да се търси позитив само в един измерител – печалба, време, елиминиране на грешки.

Според него, когато се говори за дигиталната трансформация в логистиката, става въпрос за преобразуване на човешката рутинна работа посредством дигитални средства и нейното автоматизиране. „В България процесът по дигитална трансформация тепърва стартира и не можем да говорим за кардинални процеси в организацията на работата. Темата е съвсем нова и тепърва се обсъжда кой подход е най-подходящ“, коментира доц. Антов.

Той обясни, че освен необходимите финансови средства за закупуване на софтуер и хардуер, трябва да се пренапишат вътрешните бизнес процеси, да се инвестира и в квалификация на персонала.

Като пример за навлизането на иновациите в спедиторския бизнес директорът на Националното сдружение на българските спедитори посочи идеята за въвеждане на електронни товарителници, за да се установи единен стандарт за обмен на информация. „По този начин, системите на отделните спедитори в различни части на света ще си говорят и обменят информация“, съобщи доц. Антов. И добави, че от сдружението вече са подписали декларация и се надява българското правителство да приеме утвърдената световна практика, за да улесни бизнеса.

Какви са ползите от дигиталната трансформация? В каква посока трябва да са промените в законодателната рамка, за да не се дублират процесите, когато се отговаря на регулаторните изисквания при дигитализация на бизнеса? С какво помага за повишаване квалификацията на кадрите Националното сдружение на българските спедитори?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още