IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цветослав Цачев: Кризите и рецесиите стават по-кратки

Икономиката в САЩ не е в толкова лоша ситуация и перспективите за влошаване все още не са "осезаемо големи", коментира главният инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг".

16:20 | 03.09.24 г.

Кризите и рецесиите стават по-кратки, всичко се развива по-бързо и по този начин ще се избегне това по-бавно адаптиране на икономиката към намаляването на лихвите и ще доведе до по-бърз спад и по-бързо възстановяване на пазарите. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг".

„Покачването на безработицата в САЩ е ранен индикатор, че икономиката се намира в началото на рецесия. Ако тази тенденция се потвърди и продължи да се засилва, със сигурност ще промени и очакванията за намаляване на лихвата. Ако видим такова влошаване, рисковите активи – суровини и акции – ще бъдат под натиск, цените им ще паднат, и това може да предизвика очаквания, че Фед ще свали по-бързо лихвените проценти“, прогнозира Цачев.

Според него в дългосрочен план това е негативен сигнал, когато е началото на мечи пазар при акции и суровини. Цачев посочи, че през последните години наблюдаваме, че по този начин се забързва процесът по промяна на икономиката.

Той отчете, че цената на петрола на световните пазари около 80 долара за барел се движи в рамките на 5-7 долара от известно време, като динамиката е доста по-силна от останалите пазари. „Все пак, въпреки всички геополитически фактори и икономическия спад, търговията в Китай не е силно волатилна. Пазарните участници ще очакват данните за пазара на труда в САЩ тази седмица за още насоки за началото на цикъла на понижаване на лихвите от Федералния резерв“, обясни анализаторът.

По думите му, когато сравняваме фактори като прекъсването на доставките в Либия, проблемите в търсенето в световен мащаб, защото икономиката върви надолу, „тази динамика изглежда малка“. „Пазарът на петрол дава сигнал, че има доста проблеми, но остава сравнително спокоен, защото на другите пазари няма такива силни движения на фона на всички събития в световен мащаб“, съобщи Цачев.

Той напомни, че Либия не е фактор за стабилност от много време, така че пазарите внимателно следят случващото се там. „И двете управляващи фракции не биха искали да спират добива, тъй като приходите от петролните продажби са единствения голям приток на пари. Страната вече е по-малък доставчик в сравнение с миналото, но спиранията на добива като сегашното имат сравнително по-голям ефект, тъй като страната изнася основно за Европа, а петролът ѝ е лесен за преработка към бензин“, направи сравнение Цачев. И добави, че икономиката на Китай усеща забавяне заради намалените инвестиции в строителството и инфраструктурата, които правителството ограничи в опит да спре балона в секторите.

Цачев пресметна, че страните от ОПЕК имат излишен капацитет, за да подържат баланса и да компенсират бавното намаляване на търсенето от Китай и други развити страни.

„Пазарите очакват началото на цикъла за намаляване на лихвените проценти в САЩ през септември, като за момента прогнозата е за две плавни намаления с по 0,25% до края на годината. Очаква се Европейската централна банка да направи също още две намаления с по 0,25%“, припомни Цветослав Цачев.

Той е категоричен, че икономиката в САЩ не е в толкова лоша ситуация и перспективите за влошаване все още не са "осезаемо големи". „Не предстои някаква криза, която да изисква спешни мерки“, убеден е анализаторът и съобщи, че очакванията са лихвите през следващите 18 месеца да достигнат 2% в Европа и около 3% в САЩ, което ще забави икономиката в очакване на по-ниски лихви и по-добри условия за инвестиране.

За какво ще следят инвеститорите през тази седмица ще разберете, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още