IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще преодолее ли ЕС евроскептицизма, за да предотврати радикализация в Европа

Важно е как ще работи новата Европейска комисия, след като критиките в националните държави са насочени към Брюксел, а не към вътрешните елити, посочи Милен Любенов

15:06 | 03.09.24 г.

Единственият път за Европейския съюз (ЕС) да остане силен фактор в геополитически план е да бъде сплотен въпреки гласовете, които твърдят обратното. Ключово е и да въведе промяна в начина на вземане на решения на ниво ЕС, тъй като с модела на единодушие малки играчи като Унгария често блокират решения на блока, гонейки собствени интереси. Това е належащ въпрос, особено ако се предприемат действия за разширяване на Евросъюза. Това мнение изказа в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria политологът Милен Любенов.

„Противодействието на евроскептизима е свързано със системната политика на европейско ниво. Много е важно как ще работи новата Европейска комисия, защото голяма част от критиките в националните държави са насочени към Брюксел, а не толкова към вътрешните елити. Единственият начин е по-голяма отвореност към гражданите от страна на европейските институции и търсене на адекватни решения на трудни проблеми“, смята той.

Според него трябва да се търси решение, тъй като иначе се стига до обратния процес на радикализация, а по думите му никой няма полза от нея и поляризация на европейските общества, тъй като „това е един много опасен процес“.

Милен Любенов обясни, че новата Европейска комисия има тежка задача, тъй като в момента ЕС е изключително пасивен по геополитическите въпроси, като изпитва трудности да участва активно в процеса на решаване на войната в Украйна.

Политологът акцентира върху възхода на крайната десница в Източна Германия на изборите в Тюрингия и Саксония, като прецени победата като сериозен удар за политическата система в страната и за правителството на канцлера Олаф Шолц. 

„Основните въпроси, върху които се крепи крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия“, са свързани с мигрантите и евроспектицизма. Един от основните елементи в програмата на партията е рестриктивната миграционна политика, която често се сблъсква с вижданията на традиционните либерални партии в страната. Това подчертава един по-голям проблем, а именно евроскептицизъм, който витае в целия блок“, анализира ситуацията в страната Любенов.

Той отчете, че изборните резултати показват силната поляризация в германското общество, след като освен крайнодясната „Алтернатива за Германия“, но и крайнолевият „Съюз на Сара Вагенкнехт“ постигна силни резултати. „Тези избори трябва да бъдат разглеждани през призмата на тенденцията на радикализация в европейската политика“, обобщи политологът. И коментира, че политическото развитие в двете германски провинции може да се сравни с резултатите от изборите във Франция, където първа и трета сила станаха крайната левица и крайната десница.

Любенов е категоричен, че след като Франция и Германия са двата двигателя на европейската интеграция, парадоксалното е, че именно там се вижда възход на партии от двата края на политическия спектър. Той обясни, че това не е тенденция само за двете държави, а за цяла Европа, и показва проблемите на континента, свързани с мигрантския въпрос и икономическата ситуация в ЕС.

Какви са очакванията за федералните избори в Германия през септември 2025 г. и как ще се отрази на сегашните управляващи, начело с Олаф Шолц, лошото икономическо състояние на страната? Ще бъде ли Христиандемократическият съюз водеща или една от водещите партии? Загуби ли Олаф Шолц легитимността си в Германия и има ли шанс да запази поста си? Спъна ли войната в Украйна политиката на социалдемократите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още