IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Бизнесът със солени снаксове на Mars ще расте след придобиването на Kellanova

Акциите на компанията за снаксове и крекери записаха най-големия ръст на S&Р 500 след намерението на хранителния гигант да приключи сделката през 2025 г., посочи Ивайло Чаушев

21:32 | 02.09.24 г.

Акциите на компанията за снаксове и крекери Kellanova записаха най-големия ръст на S&Р 500 от близо 39%, като основна причина за това бе обявеното поглъщане на фирмата от хранителния гигант Mars за 36 млрд. долара. Ако сделката се осъществи, Mars ще станат изключително голям играч в бизнеса със солени снаксове, който досега им убягваше. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria за най-печелившата акция в S&P 500 през август направи Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток".

„Всичко се очаква да бъде финализирано през първата половина на 2025 г. Това придобиване ще помогне на Mars да постигне целта си да удвои приходите от снаксове до 36 млрд. долара", прогнозира Чаушев.

Според него сделката ще помогне на компанията да се диверсифицира и ще смекчи ефекта от поскъпването на какаото върху сладките изделия, като цената на суровината се покачи три пъти от началото на годината. Той пресметна, че глобалният пазарен дял на Mars при снаксовете ще се увеличи от 4% до 6% и Mars ще стане третата най-голяма компания в бранша.

Чаушев съобщи, че в САЩ Mars има пазарен дял около 26%, а Kellanova около 3%, а най-голямата марка в бранша Hershey има малко над 34%, така че няма прекалено голям риск сделката да не бъде одобрена от американския регулатор, въпреки скорошните критики на FTC за консолидацията в сектора.

Той припомни, че акциите на Kellanova се търгуваха на 80,50 долара при затварянето в петък, при цена на изкупуването от 83,50 долара, и посочи, че пазарът не изглежда обезпокоен, че сделката няма да се случи.

„Въпреки волатилността през август, индексите в САЩ се възстановиха от спада в началото на месеца, като S&P 500 се покачи с 3,5%“, отбеляза Чаушев. Той отчете, че единственият сектор на червено беше енергийният с 0,4% месечен спад заради конфликтите в Близкия Изток, Украйна и Русия, и колебанията в цените на петрола.

По думите му комуналните услуги, имотният и финансовият сектор бяха сред най-добре представилите се.

Освен от дефанзиваната си роля, комуналният сектор започна да се възползва от навлизането на изкуствения интелект и нуждата от захранване за центрове за данни. Имотният сектор се съживи след обявената промяна в лихвения цикъл на Федералния резерв, а доброто представяне на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет спомогна ръста във финансовия сектор, коментира Чаушев.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Повече можете да научите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още