IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Много рядко Фед започва промяна на политиката с грандиозна стъпка като 0,50%

Федералният резерв смята, че е победил инфлацията, но Тръмп може да обърка сметките, смята Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт"

14:23 | 27.08.24 г.

В момента пазарите калкулират, че ще има около четири намаления на лихвата от Федералния резерв до края на годината. В "Карол Капитал Мениджмънт" смятат, че те ще бъдат три. Фед има три срещи до края на годината за определяне на политиката, така че четири намаления би предполагало на една от тези срещи лихвата да бъде намалена с 0,50%, а не с редовните 0,25%. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт".

„Много, много рядко Фед започва промяна на политиката с толкова грандиозна стъпка като 0,50%“, посочи Керанов и напомни, че това не се случи дори когато Фед призна, че е изтървал инфлацията и започна цикълът на повишаване на лихвите. Според него подобна голяма стъпка ще е негативна и "ще значи, че нещо е изпуснато от икономиката". Той смята, че първата стъпка задължително ще е през септември и ще е с 0,25%.

По думите му това се очаква, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви на симпозиума в Джаксън Хоул миналия петък, че централната банка на САЩ вече няма да толерира увеличение на безработицата оттук нататък. „Фед изглежда уверен, че инфлацията ще се приближи към целта от 2%, макар че тя най-вероятно ще се движи между 2% и 3% през следващите години“, обясни Керанов и отбеляза, че „пазарът очакваше това“.

Той посочи, че еврото се покачи доста спрямо долара след Джаксън Хоул и в момента е на 1,12, като в "Карол" очакват доларът да се засили до края на 2024 г.

В коментар за въздействието на политиките на Доналд Тръмп, ако спечели президентските избори в САЩ, Керанов прогнозира, че ако има ръст на инфлацията вследствие на по-големи мита или намаляване на данъци, Федералният резерв ще реагира веднага с повишаване на лихвите. Това, според него, може да е доста негативен сценарий, особено на фона на притесненията за забавяне на икономиката в САЩ. Но той е категоричен, че „Фед ще стане зависим от политиците“.

В коментар за рекордния ръст в цената на златото през тази година експертът обясни, че това се дължи на покупките на централните банки, които залагат на диверсифициране на своите резерви след налагането на финансовите санкции срещу Русия.

"Златото ще продължи да расте – най-вече това ще се дължи на трупане на резерви от централните банки заради негативни сценарии, както се случи с Русия, а не на инвестиционно търсене на инвеститорите", очаква Керанов.

Какви са пазарните реакции след речта на Джером Пауъл на симпозиума в Джаксън Хоул? Какви са намеренията на инвеститорите и как се движат индексите след това? Повлияха ли на цените на акциите пазарните резултати на „старите“ компании? Защо централната банка на Китай купува злато, а инвеститори продават?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още