IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се преодоляват предразсъдъци и стереотипи, свързани с възрастта на работното място

В офисите трябва да се говори за компетенции, съветва Атанас Радев, председател на Национален младежки форум

21:30 | 26.08.24 г.

Данните сочат, че поколението „Y” е най-ухажваното на пазара на труда, което се дължи на качествата му, но предизвикателствата често са свързани с предразсъдъци и стереотипи, заради генерационното противопоставяне на работното място. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Атанас Радев, председател на Национален младежки форум (НМФ), най-голямата младежка платформа в България, която обединява в състава си над 30 младежки организации от цялата страна.

Той подчерта, че въпросът е как да бъдат преодолени противоречията в поколенията. Радев е на мнение, че това може да стане с компетентност и знания. И даде за пример срещи с млади хора, на които се обсъжда как да не се прави генерационно противопоставяне, а да се чува компетентното мнение, да има разговор на високо ниво, да се чуват различни гледни точки.

 „Младото поколение често има превес в дигитализацията, но оставя на заден план умението за общуване и пълноценна комуникация, което може би накланя везните в друга посока“, отбеляза Радев. И допълни, че най-често срещаните обучения на работните места са свързани именно с комуникацията, което остава едно от най-големите предизвикателства пред младото поколение.

Според него разликата във възрастта на служителите може да е фактор за проблеми на работното място. „Младите хора имат възможност за пътуване и опознаване на добри практики от други страни, но трябва да се отбележи, че се наблюдава разрив между младите хора в големите градове и тези, живеещи в малките населени места, тъй като там често няма подобни възможности и достъп до такова количество информация“, даде друг пример Радев.

Председателят на НМФ посочи, че често работодателите у нас се възползват от развитите дигитални и цифрови умения сред младите, и смята, че предвид времето на засилена дигитализация и това, че хора често се плашат от нея, то младите са двигател на креативността в офисите, като са по-отворени за иновации в посока подобряване на различни дейности на работното място.

Според Атанас Радев най-голямата мотивация за младите на работните места е стойността на ценностите, които компанията има. Той обясни, че младите искат да намират смисъл в работата си и компанията да споделя основните им ценности.

Той съобщи, че всяка година на 12 септември НМФ провежда конференция посветена на правата на младите, като миналогодишната тема е била свързана с пазара на труда. Това е една от основните задачи на НМФ – работа в посока комуникиране с младите за техните права и задължения. Радев допълни, че често на работните места не се говори в тази посока, а младите трябва да знаят, ако има проблем към кого и как да се обърнат.

По думите му дигиталният свят предразполага много хора да смятат, че резултатите са на един бутон разстояние, което често може да донесе разочарование сред младите, когато това не се окаже точно така.

Има ли възрастова дискриминация в България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още