IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Т. Димитров: Космическият кораб на SpaceX ще бъде използван за пътуване до Луната и Марс

За пръв път в човешката история ще имаме превозно средство от Земята към Космоса, което се надяваме да бъде 100% преизползваемо, посочи изпълнителният директор на Space Academy

15:34 | 26.08.24 г.

Мисията на SpaceX Polaris Dawn, която ще използва Starship, който е най-големият космически кораб построяван някога, както и най-голямата ракета наречена Super Heavy, беше отложена за вторник или в краен случай за септември. За първи път компанията ще направи пълна орбита около Земята. Целта е този кораб да бъде използван за пътуване до Луната, а в бъдеще и до Марс. Tова съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy. И обясни, че що се отнася до целта на полета, той трябва да покаже, че Starship и ракетата Super Heavy са напълно способни да направят цял полет с излитане от Земята и след това връщане.

Според него цялата система е напълно преизползваема и затова е уникална, защото за пръв път в човешката история ще имаме превозно средство от Земята към Космоса, което се надяваме да бъде 100% преизползваемо.

„Последната мисия на SpaceX Polaris Dawn ще бъде както с преизползваема ракета, така и с преизползваем космически кораб. Компанията развива стъпка по стъпка системите си и ги усъвършенства с всеки полет, като в момента няма държавна или частна агенция, която да е по-напред в развитието си от SpaceX“, коментира Тихомир Димитров. По думите му космическият кораб ще използва смес от свръхохладен метан и кислород, а една от причините за избора е, че това гориво може да бъде произведено и на място на Марс и така ракетата няма нужда да носи гориво и за връщане.   

Относно целта и рисковете на мисията, Тихомир Димитров обясни, че самото издигане на 700 километра няма да е толкова значимо постижение, отколкото ако мисията достигне Луната, която се намира средно на 384 хиляди километра от Земята.

Той уточни, че се правят и подобрения по структурата на ракетата и двигателят Raptor, който е основният задвижващ и на ракетата, и на космическия кораб, вече е трето поколение – Raptor 3. Основателят на Space Academy припомни, че първата версия е изключително сложно разработена, но сега е „изчистена“ и моделът „даже изглежда опростен“.

На въпрос има ли SpaceX конкуренти в космическото пространство и кои са те, Тихомир Димитров подчерта, че преди години NASA е отпуснала финансиране на Boeing и SpaceX за разработка на космически кораби, като целта е в този сектор да не се разчита само на един вид кораб или компания, а да има здравословна конкуренция и разнообразие в транспортните системи.

Той обаче не скри, че, за съжаление, космическият кораб на Boeing среща огромни проблеми, като в момента е скачен с Международната космическа станция, а двама астронавти изпитват негативни ефекти върху телата си от продължителен престой в Космоса в условията на безтегловност и няма да могат да се върнат скоро заради трудностите на мисията.

„В момента в SpaceX нямат алтернатива и са по-напред и от NASA, и от Европейската космическа агенция, които са затънали в бюрокрация и ненужни разходи“, отбеляза Димитров.

На каква височина от Земята ще достигне SpaceX? Какви възможности ще даде мисията в открития Космос? Кои са конкурентите на SpaceX в космическата надпревара? Какво се случва с космическите лагери за деца на Space Academy и какви са новостите в програмата? Как се откриват тайните на Слънчевата система? Може ли да учиш за астронавт?

 Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още