IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се въведат ли мерки за ограничаване на новите кредити за силно задлъжнели лица?

Потребителите трябва сами да развият културата да избягат свръхзадлъжнялост, препоръчва финансов експерт

07:31 | 23.08.24 г. 2

Има очаквания, че през есента в България ще бъдат въведени мерки за забрана или ограничаване на отпускането на нови кредити за силно задлъжнели лица. Това коментира финансовият експерт Деян Василев в предаването "Бизнес старт" с по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че през май БНБ е изпратила писма до всички банки, като ги задължава да докладват месечно за показатели като съотношение дълг/доход, както и процент финанансиране за жилищните кредити.

По думите на госта има увеличение на необслужваните кредити през последната година, като една от причините е инфлацията, но е важно да се следи за лошите кредити. "С увеличаването на доходите хората увеличават и месечните вноски по кредити, които могат да си позволят, но при забавяне на икономиката това може да се превърне в проблем“, предупреди Василев.

Той обърна внимание, че кредитирането у нас расте във всички сегменти, включително и от небанкови институци. Ръстът на бързите кредити от небанкови институции от началото на годината е от около 20%, което е съпоставимо с ръста в други сегменти на кредитния пазар.

„БНБ регулира този сегмент, но има допълнителни мерки, които могат да бъдат взети, особено в сектора на необезпечените кредити или при отдаването на кредити на хазартно зависими. Има регистър на хазартно зависимите, но няма регулация, която да ограничава тегленето на кредити за такива лица. Младите хора са също рисков сегмент“, посочи Василев. 

Той даде пример с румънската централна банка, която е въвела изисквания за съотношението на вноските по кредити спрямо общия доход на домакинството, което контролира размера на кредитите.

Необходими са повече регулации, които не са въвеждани у нас досега, смята Василев.

Според него потребителите са достатъчно добре защитени и имат механизми да подадат оплаквания, макар да има лоши практики в сектора на необезпечените кредити. Потребителите все пак трябва сами да развият културата да избягат свръхзадлъжнялост, добави той.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 42 минути
Oносно имотния пазар и платежоспособността на потребителите в САЩ-/Въпреки че виждаме признаци, че достъпността може да се подобрява в определени части на страната, тъй като доставките бавно се появяват онлайн, доходите на домакинствата остават разтегнати спрямо евентуалните ипотечни плащания или наеми, а последното ни проучване отново отразява истинското разочарование на потребителите от жилищния пазар, пише в изявление Дъг Дънкан, старши вицепрезидент и главен икономист на Fannie Mae./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 час
2022-2024- 2 години в които се наливаше и все още кредит като за последно...Макдоналдс,Старбъкс отбелязаха спадове и отлив на клиенти заради инфлацията и високите цени ,Уолмарт в САЩ дори привлече и богатите които също не искаха да плащат високите цени,тези ключови анализи на компаниите са важни защото те дават оценка че глобално потребителите вече нямат тази сила да плащат тези цени,отиваме в процес и нов тренд на икономически спад,който ще бъде болезнен за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още