IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Николай Ваньов: Тръмп иска да институционализира лостовете за контрол и на Фед

Ще има ли извънредно намаляване на лихвите в САЩ, коментира управляващият директор на MK Brokers

13:48 | 14.08.24 г.

Визията на Доналд Тръмп е да има повече политическа намеса във Федералния резерв, а това е страшно. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

„Той иска да институционализира лостовете за контрол. Централните банки и централните банкери не се избират пряко, но в това има логика. Ние не гласуваме за лекаря, който ще ни лекува или лечението, което ще ни приложат. Спомняме си до каква икономическа криза доведе намесата на Ердоган в централната банка на Турция“, посочи пазарният анализатор.

Според Ваньов да диктуваш политически на централната банка какво да прави е немислимо. Той посочи, че в САЩ има една „що-годе окей инфлация“, докато при пазара на труда се наблюдава леко охлаждане. По думите му, ако в този процес се намеси една политическа фигура, която да избира между пазара на труда и инфлацията, това може да доведе до сътресения.

„В САЩ сега има 2,9% инфлация, 0% ръст на доходите от труда и леко покачваща се безработица. Всичко това показва, че хората започват бавно да обедняват. Няма баланс. Затова пазарът на труда е важен за САЩ. По всяка вероятност ще видим понижение на лихвите през септември“, коментира Ваньов.

Той допусна, че данните за инфлацията ще покажат дали Федералният резерв има достатъчно място за маневриране. „Миналата седмица се чуха гласове за извънредно намаляване на лихвите“, обясни Ваньов.

По думите на анализатора пазарите са непредсказуеми и всеки инвеститор може да загуби в тази среда, ако няма изградено успешно инвестиционно портфолио, и е готов да поеме кратки до средносрочни рискове. „Ако инвеститорът е по-агресивен и иска да има по-голяма експозиция в рискови активи като акции, би трябвало да може да понесе едни 15-20% номинална загуба. Ако инвеститорът е по-консервативен, той би трябвало да премине към портфейл с акцент върху облигациите и държавните ценни книжа“, смята Николай Ваньов. И съветва да се изчака понижението на лихвите и да се прецени какво ще е развитието на икономиката на САЩ след изборите. „Ако септември месец видим хладен пазар на труда в САЩ, освен очакваното понижение на лихвите на Федералния резерв, може би ще видим и извънредно понижение“, прогнозира той.

Пазарният анализатор отчете, че цената на петрола не реагира на конфронтацията между Израел и Иран. „Инвеститорите свикнаха на тази "размяна на удари" между двете държави. Атака по територията на Иран е рисков ход, но за момента това не се отразява на пазарите. Ако Камала Харис продължи да напредва в социологическите проучвания, вероятно ще има мирни преговори между Израел и "Хамас". „Знаем, че Харис не е чак такава привърженичка на политиката на Израел“, коментира анализаторът.

Той отбеляза, че от друга страна при превземането на град Суджа, който е основен износител на газ към Европа, отново нямаше реакция. „Вероятно Украйна не прекъсва доставките, за да не засили недоволството на страни като Унгария. Геополитически се намираме в интересна ситуация, което ще доведе до много нестабилност. Това представлява предизвикателство за инвеститорите“, добави Ваньов.

Как ще се отразят предизборните дебати в САЩ на пазарите? Какви ще са реакциите на конфронтацията Иран – Израел? Остава ли инфлацията на заден план в САЩ? Ще има ли рецесия в САЩ до края на годината? Защо инвеститорите се разтревожиха от отчетите на технологичните гиганти? Ще се случи ли монетизирането на изкуствения интелект? Ще се сдобие ли AI с нови функционалности? Ще станем свидетели на още спадове или някаква дълбока корекция?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още