IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С какви очи гледат инвеститорите към китайската икономика

Китай върви по пътя на Япония към слаби темпове на растеж, посочи проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес"

18:12 | 13.08.24 г.

Има сигнали, че западните инвеститори гледат с други очи на Китай, като освен икономически, причините за това може да са геополитически, каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" в УНСС. Той посочи рекордното отдръпване на чужди инвестиции, което се случва на фона на забавянето на икономиката на страната, заради повишените разходи за някои фактори за производството като труд и услуги. Тяхната ниска цена дълго време беше двигател зад икономическия бум на страната, допълни още Хаджиниколов.

„Спадът в преките чуждестранни инвестиции в страната до голяма степен може да се търси в новите търговски ограничения“, посочи той.

Проф. Хаджиниколов съобщи, че пасивите на Китай за преки инвестиции в платежния баланс са намалели с почти 15 милиарда долара през периода април-юни и са паднали с около 5 милиарда долара за първите шест месеца на годината. „Ако това продължи през останалата част от годината ще бъде първият годишен нетен отлив от 1990 г.“, пресметна той.

По думите му китайската икономика продължава да расте – с около 5% на година, но забавянето на темпа на растеж може да доведе до бъдещи проблеми, свързани с появата на безработица, структурни проблеми и забавяне в развитието на инфраструктурата. Ученият е категоричен, че не може да се говори за непосредствена криза в Китай и добави, че забавянето щеше да се случи и без да има геополитическите сътресения, на които сме свидетели през последните години.

„Китайската икономика е обречена на износ, за да реализира цялата своя продукция, тъй като вътрешният пазар не е достатъчен. Основният износ, който може да реализира в големи мащаби, е с екологични продукти – електромобили, батерии, вятърни генератори, соларни панели – за да захрани зеления преход на САЩ и ЕС. Ако се въведат нови забрани за вноса на такива продукти, Китай ще пострада като най-големия печеливш от Зелената сделка, но никой в САЩ или Европа няма да спечели икономически“, прогнозира проф. Хаджиниколов. И обясни, че става дума за опасения, че Китай може да стане толкова доминиращ в тези отрасли, че в един момент да стане монополист.

Проф. Хаджиниколов е на мнение, че Китай сега е нещо средно между развитието, което наблюдаваме в Индия и Япония. Той сравни икономиката с тази в Страната на изгряващото слънце, където темповете през 70-те години бяха изключително високи, след това паднаха постепенно,а в момента има дори нулеви темпове и съвсем слаб ръст на БВП. „Факторите, които даваха този висок темп, постепенно изчезнаха, тъй като разходите за труд в Япония са каквито са на Запад, другите разходи също са високи и просто инвестиционната активност вече не е същата“, отбеляза ученият.

Разликата, по думите му, е че в Китай има два пъти по-висок дял на основния капитал, който се формира всяка година от БВП, в сравнение с развития Запад. Професорът посочи, че той е 42%-43% в Китай, докато в САЩ и ЕС е само 22%. И е категоричен, че тези огромни инвестиции са причината за постепенното охлаждане на китайската икономика.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още