IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилва ли се противопоставянето между демократи и републиканци с избора на Тим Уолз

Кандидат-вицепрезидентът на Доналд Тръмп Джей Ди Ванс също е харесван във военните среди, посочи доц. д-р Искрен Иванов

15:12 | 08.08.24 г.

Политиката на Камала Харис ще копира тази на бившия президент на САЩ БаракОбама. Тя ще се фокусира много повече във вътрешнополитическите проблеми на САЩ, но по никакъв начин това няма да засегне ангажимента на САЩ към съюзниците. Изборът ѝ на кандидат вицепрезидент в лицето на Тим Уолз е с цел привличане на военните лобита и париране на кандидат-вицепрезидента на Доналд Тръмп Джей Ди Ванс, който е харесван във военните среди. Този анализ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Според него това е прагматична стратегия, но крие рискове, тъй като спряганият кандидат преди Уолз бе губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, които има силни позиции в еврейското лоби.

Доц. Иванов смята, че Уолз е с добър опит в политиката и юридическо образование, след като в кариерата си минава през различни военни структури. „Той е привърженик в геополитически план на сдържането на Китай, което дава предпоставки, че при победа на демократите може да станем свидетели на външнополитически завой към съперничество с Китай – това изглежда като консенсусен поглед на външната политика между демократи и републиканци“, посочи политологът.

Той съобщи, че Тим Уолз е бил доброволец в една от американските неправителствени организации, които са развивали дейност в Китай, отделно няколко пъти е пътувал и има професионален опит в Китай. Експертът по международна сигурност обаче смята, че трябва да се направи разлика между Китай преди години, когато страната беше партньор на САЩ и сега, когато не иска възходът ѝ да бъде обезпокояван.

„Едно от малкото неща, за които Тим Уолз е напълно прав, че ако Доналд Тръмп стане американски президент, ще започне от там, откъдето завърши предишния път – ще се опита да превърне САЩ в олигархия, а не в демокрация, обграждайки се с верни сътрудници, съсредоточавайки цялата власт в ръцете си“, коментира още политологът.

Според него не е ясно дали Камала Харис ще бъде също толкова настоятелна в подкрепата си за Украйна, колкото е Байдън. „Това много зависи от хора като Тим Уолз и от това кой ще бъде държавен секретар на САЩ, защото има консенсус, че 2027-2028 г. Китай ще постигне паритет със САЩ, което кара американците сериозно да се замислят за това какво да правят в Тайван“, отбеляза Искрен Иванов.

Как ще се преодолее кризата на представителството в САЩ? Ще видим ли за трети път това хилядолетие изборен парадокс, в който кандидат, спечелил повече гласове на народа (popular vote), да загуби изборите? Превръща ли се Харис в обединителна фигура, докато опонентът ѝ Доналд Тръмп може да отблъсне част от гласоподавателите на републиканската партия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още