IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли повторяемост в настроенията на британското общество срещу мигрантите

При безредиците в UK има дезинформация, но и социално напрежение на Острова, коментира Мила Мошелова, доктор по политически науки

23:19 | 06.08.24 г.

Великобритания може да се разгледа като симптоматичен казус за политически тенденции, които се наблюдават в Европа. Страната има проблем с качеството на социалните и здравните услуги, с достъпа до жилища и много често, дори и да нямат връзка, тези проблеми политическите играчи обвързват с мигрантските въпроси. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мила Мошелова, доктор по политически науки, по повод безредиците, обхванали Великобритания след трагичния инцидент, в който бяха убити три деца, а още няколко души са в болница в тежко състояние.

Д-р Мошелова предупреди, че сега в страната има вълна от дезинформация, която разпалва напрежения, подклаждани с години и неадресирани от управляващите, а по улиците в Обединеното кралство се чуват расистки възгласи, виждат се насилие и безредици.

„Дезинформацията в Обединеното кралство в момента е по линия на миграцията, религията и на граждани от трети страни. Тя се осъществява по традиционни канали като Telegram, наблюдава се разпространението на снимки с неясен и непотвърден произход, които носят дадено послание, често идващо от крайно десни групи“, обясни докторът по политически науки.

Според Мила Мошелова тази тенденция с дезинформацията продължава от европейските избори, като „крайно дясното и руската намеса доста често вървят ръка за ръка“.

„На 4 юли се проведоха парламентарни избори в страната, на които лейбъристите спечелиха триумфално. Сега, няколко седмици по-късно, реалността ги застигна и премиерът Киър Страмър има тежката задача да се справи със ситуацията в страната“, припомни тя и отбеляза, че повечето проблеми, с които лейбъристите ще се сблъскат и вече се сблъскват, са заварени от предишните управления.

По думите ѝ риториката на консервативната партия в борбата да запази позиции срещу крайно дясното, „премина доста границите на приемливото за дискурса във Великобритания, и тези напрежения в момента са следствие на акумулирано политическо говорене в последните 10-12 години, което поляризира обстановката“.

Какви мерки предвижда премиерът на Великобритания заради нарасналото напрежение на Острова? Ще помогне ли на Страмър да се справи опитът му като главен прокурор при подобни безредици през 2011 г.? Защо няма инициативи за законодателни промени, а ще се създава „армия от специалисти“ със специализирани полицейски части, които да се справят с безрездиците?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още