IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Оптимизмът при акциите на имотни компании подкрепи пазарите

Защо през миналия месец отбелязаха спад книжата на технологичния и комуникационния сектор, коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток"

15:07 | 05.08.24 г.

Оптимизмът на акциите за недвижими имоти се прехвърля и при най-добре представилите се акции за юли месец в S&P 500. Най-добре представилата се акция е на компанията с дъщерни заводи в цял свят Mohawk Industries, част от която е KAI Group със заводи в Исперих и Шумен. Акциите на компанията, която произвежда подови настилки и широка гама от други продукти, поскъпнаха с 42% за месец. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", и обясни, че керамичният сегмент допринесе доста за ръста в приходите на компанията.

Той напомни, че юли започна изключително добре за почти всички сектори на Wall Street, но към края на месеца волатилността драстично се покачи с атентата срещу Тръмп, ескалацията в Близкия изток, покачването на страховете от рецесия, както и вдигането на лихвите в Япония. „Последната седмица на юли беше белязана от спад от над 2-3% от американските индекси, нещо което не бяхме виждали почти през цялата година“, посочи анализаторът и добави, че в широкия S&P, който включва в себе си 11 сектора, за тези спадове с най-голям принос са технологичният и комуникационният сектор. При технологичния намалението е с 3,3%, а при телекомуникационния – „със скромните 0,15%“.

Чаушев пресметна, че сред най-добре представилите се сектори са тези с недвижимото имущество и сектора за комунални услуги – при имотите ръстът е със 7,24%, а при комуналните услуги – 6,8%, а S&P приключва месеца с ръстове малко над 1%.

На колко се търгуват в момента акциите на Mohawk Industries, след като Bank of America повиши рейтинга на компанията? На какво се дължи оптимизмът на инвеститорите при акциите на Stanley Black & Decker и D.R.Horton? Какво е отражението на глобалния IT срив върху книжата на CrowdStrike?

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още