IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ал. Николов: Българският бизнес търси технологични решения с акцент върху клиентското изживяване

С помощта на AI банките вече отпускат кредити за пет минути, посочи основателят и управител на AI Solutions

17:59 | 31.07.24 г.

Българският бизнес вече знае и вярва, че изкуственият интелект (AI) може да бъде от помощ, но както при повечето неща, ние сме една стъпка назад и ни трябва допълнителна увереност. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Александър Николов, основател и управител на AI Solutions. Преди да пристъпят към внедряване на AI решения в работата си, бизнес лидерите искат да разберат каква е добавената стойност от него с акцент върху клиентското изживяване, коментира той.

Николов обясни, че задачата на IT компанията е да анализира данни, да дава препоръки за  решения с технологичните иновации. По думите му платформата на AI Solutions прочита всички данни в една организация и в реално време да дава информация за всеки процес, за най-търсените продукти.

Николов посочи, че най-вече се предоставя възможност да се разгледат потребителите като индивидуалност, каква е тяхната необходимост и потребление. "За да има четими данни, за да има анализ, преди всичко един процес трябва да е дигитализиран или автоматизиран. Тогава ние знаем какво се случва във всяка стъпка от процеса. Тогава знаем какво е поведението на всеки служител, а също и какво е потреблението и поведението на всеки клиент", обясни мениджърът.

Александър Николов отбеляза, че на уъркшопове клиентите се убеждават, че могат да доразвият AI решението до такова, от което те имат нужда. „Готовността е много по-висока, отколкото преди няколко години. Клиентите и бизнес лидерите гледат в тази посока и ефективно се използват от новите решения в офиса. Но това е само началото. Тепърва предстои революцията, която ще промени ефективността на бизнеса – като процеси и начин на работа“, прогнозира управителят на AI Solutions.

За пример той даде финансовите решения в банките. „Когато започнахме в началото да създаваме дигиталните и автоматизирани бизнес процеси, отпускането на кредит беше в рамките на десетки часове, дори няколко дни. В момента това, което успяваме да постигнем, е до пет минути отпускане на заем от момента на заявяване“, съобщи Николов.

За какво се използват AI асистентите и кои са лидерите в сектора? Как се вземат иновативни решения за бизнеса?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още