IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Политиките на централните банки вече дават резултат в корпоративните отчети

Как се представят публичните компании в очите на инвеститорите, коментира Калин Георгиев от BenchMark Finance

21:17 | 29.07.24 г.

Лихвените политики на централните банки, които се изразяваха в по-високи нива на основния лихвен процент, вече дават резултат. Този коментар в сезона на отчетите направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance. Според него при всяко решение - било то в посока повишаване на лихвата, било то в нейното понижение, е нужно известно време, за да се отрази реалната икономика и на компаниите. Този лаг вече е факт и тези по-високи лихви, най-вече от страна на ЕЦБ, вече дават отражение в корпоративните резултати.

„Предстои да видим по-добро представяне при щатските компании в сравнение с европейските, като причина за това е по-силният ръст на американската икономика пред европейската, но не бива да подценяваме и отчетите от големите технологични компании, които още не са излезли. Те инвестираха огромни суми в нови технологии и AI (изкуствен интелект - б.р.). Ако те не оправдаят очакванията на инвеститорите, това би могло да доведе до едно ново понижение, както при технологичните компании така и във водещите индекси“, прогнозира той.

Георгиев съобщи, че при акциите на компаниите в автомобилния сектор загубите са доста сериозни. За пример той даде компании като Mercedes-Benz, BMW, както и групата на Volkswagen, които отчитат доста сериозни загуби на годишна база – над 10% и това, по думите му, се дължи основно на по-високите лихви, които оскъпяват кредитите и правят покупките на автомобили доста по-трудни. „Виждаме отражение и в приходите и печалбите на тези компании, а съответно и в цената на техните акции“, добави финансовият анализатор.

Според него другият сектор, който прави особено впечатление като сериозни загуби, е този на  луксозните стоки. „Безспорно един от най-големите губещи е компанията LVMH, като техните приходи и печалба не оправдаха очакванията на икономистите и бяха под прогнозираното", добави Калин Георгиев.

Анализаторът съобщи, че позитивната изненада е от Hermes, като зад успеха им стои фактът, че имат много широка клиентска база. „За техните продукти от по-висок клас обикновено има записвания, за тях се чака, и това е причината, поради която имаха добро представяне. Приходите надхвърлиха очакванията“, констатира той.

Като причина за спада в сектор на луксозните стоки финансовият анализатор определи срива на търсенето от страна на китайските потребители с близо 14%. „Трусовете, които изпитва китайската икономика са сериозни. Проблемът с имотите продължава да тежи. Потребителското доверие е ниско, а страната продължава да се бори вече пет тримесечия с дефлацията“, изброи причините Калин Георгиев. Той определи като ключово за бъдещето и подобрение на пазара на луксозни стоки развитието на втората по големина икономика.

Финансовият анализатор отбеляза, че слабите корпоративни резултати водят и до спад на акциите. „Голяма част от тези компании реагираха с понижение, а в края на търговията – в петък – голяма част от компаниите и секторите успяха да компенсират и част от своите загуби. Причина при това беше и инфлацията в САЩ, която показа трайно намаление. Това от своя страна подхрани спекулациите, че Фед през септември ще предприеме първо намаление на лихвите, а пазарът обича намалението на лихвите“, напомни Георгиев.

Що се отнася до следващите стъпки на ЕЦБ и Фед, анализаторът припомни, че ЕЦБ вече предприе първо понижение и това беше очаквано от пазарите, най-вече с оглед на това, че инфлацията в еврозоната се забави, доближавайки целевото ниво от 2%.

Георгиев добави, че за бъдещите решения на ЕЦБ се очакват още едно или две понижения до края на годината. „По-интересна е ситуацията при Фед, защото те задържаха за доста дълго време своята лихва в диапазона 5,25 - 5,5%, но това, което наблюдаваме като тенденция на инфлацията в страната, е и тяхната инфлация да се доближава до 2%“, посочи той.

По думите му вече преобладават очакванията за първо намаление през септември, но до тогава има още два доклада на CPI индекса и ако има неприятни изненади по отношение на инфлацията, това би могло да отложи намалението на лихвите. Георгиев смята, че по-скоро ще видим първо понижение с четвърт процент през септември. „По-важният въпрос е с колко ще бъдат другите намаления, защото след септември има още два хода за намаления“, коментира той.

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още