IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли пренареждане на глобално ниво на световната търговия на петрол?

Най-важното за петрола е дали ОПЕК+ няма отново да изненада пазарите, коментира финансовият анализатор Николай Шуманов

17:36 | 29.07.24 г.

В краткосрочен план ще се запази диапазонът в разликите между сорта Брент и WTI от 10 долара. Петролът ще продължи да се търгува в диапазoн от 75 долара до 85 долара за Брент и от 70 долара до 80 долара за WTI. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансовият анализатор Николай Шуманов, като посочи източниците на напрежении с влияние – Сирия, Украйна, Близкия изток.

Цената зависи основно от търсенето и предлагането, като геополитическата обстановка и военните действия за петролното производство или транспорта му в ключови региони на напрежение, допълни той.

"В краткосрочен план най-важното в момента е датата 1 август, когато има онлайн среща на ОПЕК+. Там ще видим какви насоки ще дадат и какви са техните прогнози за търсенето, предлагането, какви действия ще предприемат – дали ще запазят това, което обещаха, да увеличат производството на петрол“, отбеляза анализаторът, но допусна, че страните може да решат нещо друго, изненадващо за пазарите. Той обаче е на мнение, че на този етап не се очакват изненади.

Шуманов обаче смята, че в Китай има забавяне на търсенето и на икономиката и това в бъдеще може да наклони везните ОПЕК+ да променят политиката си. „Към този етап, очакванията на всички анализатори са те да я спазят и ще повишат производството“, отбеляза той.

Според Шуманов макар някои страни да надвишават квотите си за добив, това не е повод за по-големи от нормалното търкания в картела, тъй като държавите зависят една от друга, за да поддържат цената на петрола на удобни за всички нива.

В коментар за изборите в САЩ, Шуманов обясни, че най-вероятният кандидат на демократите Камала Харис изглежда „по-зелено настроена“, което може да доведе до спад на търсенето и добива в САЩ.

„В същото време, нов мандат на Доналд Тръмп може да причини по-ниски цени на петрола на световните пазари, особено ако има нови ограничения за добива на Иран или повече мита срещу Китай, които допълнително да забавят икономиката“, очаква той.

По думите му Тръмп не би оказал голямо влияние върху производството на САЩ. „Може да се очаква да отмени някои забрани за шистов добив, може да отвори някои петролни региони в Аляска, но това няма да има съществен ефект“, смята Шуманов.

Какви са настроения в страните, които участват в ОПЕК+? Ще имат ли ефект изборите във Венецуела за петролните пазари може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още