IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво точно ще включва отстъплението от Зелената сделка

Отказът от забраната за двигатели с вътрешно горене все още не е сигурен, коментира Балин Балинов от "Грийнпийс" - България

20:25 | 26.07.24 г.

Едва ли отстъпленията от Зелената сделка ще продължат с новия тласък за постигане на нова индустриална сделка в Европа. Много е различно говореното и напъните преди избори, тогава и политиците са по-меки и обещават. Това коментира Балин Балинов от "Грийнпийс" - България, координатор на кампанията "Енергийни решения", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Европейските политици са като българските - искат да привлекат всеки, когото могат за свой избирател. Фермерите знаят, че могат да излязат с тракторите си и да задръстят възлови кръстовища и европейски столици, но със своите трактори и комбайни те са безсилни пред последиците от климатичната криза. И те го виждат първи в своите полета, в рамките на продукцията, която се променя година след година", каза събеседникът.

Според Балинов отказът от забраната за двигатели с вътрешно горене все още не е сигурен и различни държави могат да въведат национални мерки, които даже да постигнат повече от общоевропейска политика, като например ограничаване на вноса на стари коли. 

В коментар за увеличаващата се употреба на въглища в световен мащаб Балинов каза, че това е резултат на ръст в търсенето на енергия в момента за охлаждане по време на настоящата гореща вълна.

Въглищните централи в България сега работят на пълни обороти, като се изнасят около 1000-1200 мегавата на ден, основно за Украйна, чиято енергийна инфраструктура пострада сериозно при атаките на Русия. Повишените цени на електроенергията също правят изгодна работата на ТЕЦ-овете, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още