IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще помогне ли нискобюджетната дигитализация да съхрани историята от старите ленти?

Образователен проект събира експерти с опит в областта на дигитализирането, които помагат за запазването любителски лентови и видео формати, съобщи инж. д-р Росен Петков

16:23 | 24.07.24 г.

Хардуерът и софтуерът стават по-евтини в последните години, което прави възможна нискобюджетната дигитализация. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи инж. д-р Росен Петков, председател на Студентско общество за компютърно изкуство. Често хората, които намерят стари материали ги дават в местните библиотеки или читалища, но не там се съхраняват добре, тъй като съхранението изисква ниски температури за лентите, допълни той.

Той съобщи, че вчера София беше домакин на Международна конференция за дигитализирането на любителски лентови и видео формати, която е в рамките на образователен проект, който събра експерти с опит в областта на дигитализирането и съхранението в сферата на любителските филмови формати като: 8мм (лентов), VHS и други.

„Старите записи държат в себе си историята на човешкия бит на нашето общество, представлявайки неподправен поглед към миналото, но много често лентите стоят забравени по тавани, където се развалят от неподходящите условия за съхранение“, обясни Петков откъде идва и мотивацията за провеждането на това обучение. Според него е важно любителите и експертите да обменят опит, за да се повиши ефективността на съхранението и все повече ленти да бъдат дигитализирани успешно. И добави, че старите ленти са интересни като продуктов дизайн и изпълнение.

Росен Петков посочи, че проектът Mobireel съдържа обучителни материали, които са полезни за малките и средни организации, както и за частни колекционери. Тя дава насоки как могат да дигитализират стари материали с малко бюджет или в саморъчни центрове, но винаги има и възможността да се обърнат към специалистите.

Експертът по компютърно изкуство разказа, че съществуват ленти от 60-те и 70-те години на миналия век, които разкриват икономическата активност в страната. „Те са създадени с обучителна цел, като най-често се фокусират върху базата на даден завод или заснемат родните курорти, поясни Петков и допълни, че често самите предприятия заснемат материали за собствените си бази.

По думите му много малка част от кадрите в България отпреди Втората световна война са запазени. И съобщи, че ако е възможно да бъдат открити фотографии или някои записи от исторически сгради и улици в големите градове, то в по-малките населени места често липсват.

„След 50-те години настъпва бум на любителските устройства и любителското снимане с навлизането на любителски камери и апарати“, припомни Петков. И разкри, че има организации с богати архиви от други държави, които обръщат сериозно внимание на проблема със съхранението, от които започва интензивното дигитализиране на културно-историческото наследство.

Как се извършва цифровизация на старите ленти? Кои организации и студиа помагат за реставрацията им? Какво съдържат любителските ленти и архивните колекции?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още