IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Номинация или коронация получи Камала Харис

Новите предизвикателства в състезанието за Белия дом за следващите четири години са надпреварата с времето, посочи Христофор Караджов, журналист и преподавател

20:30 | 23.07.24 г.

Няма време за първични избори в Демократичната партия, които обикновено траят от осем месеца до година в американската политическа традиция. Всичко се свежда в рамките на две седмици, което е безпрецедентно, и е много по-близко до това, което наблюдаваме в европейските избори. Така Христофор Караджов, журналист и преподавател в Калифорнийския университет, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria издигането на вицепрезидента Камала Харис срещу Доналд Тръмп за място в Белия дом.

„Вече 2538 делегати в Националния конгрес на Демократическата партия се обявиха в подкрепа за кандидатурата на Харис. Формално тя все още не е станала кандидат, защото това решение трябва да бъде взето от мнозинството от делегатите на партийната конференция, която започва на 19 август“, съобщи той.

Журналистът предположи, че е възможно демократите да пуснат онлайн гласуване доста преди това – още следващата или по-следващата седмица. „За тях е много важно да имат абсолютна яснота кой е кандидатът, за да може да се атакува Доналд Тръмп доста агресивно за оставащите три месеца“, заяви Караджов. 

Той подчерта, че Камала Харис е счупила всички рекорди, като е събрала 81 млн. долара за малко повече от 24 часа, което е повече от парите, събрани през първото тримесечие от кампанията на Байдън. „Ентусиазмът е огромен. Облекчението е огромно. Тази продължителна криза намери някакво разрешение и има посока“, посочи журналистът.

Според него не само парите са важни, след като 28 хиляди души са се записали за доброволци в кампанията на Харис буквално в последните 24 часа. Той очаква да се запази голяма част от инфраструктурата, която бе създадена за Байдън. И прогнозира, че няма да има сътресения в кампанията, и добави, че няма време за такива.

„Американският президент Джо Байдън взе решение да се оттегли от президентската надпревара и да не се кандидатира за втори мандат. Той даде благословията си за издигането на вицепрезидента Камала Харис в битката срещу Доналд Тръмп за мястото в Белия дом. Причината Байдън да пристъпи към тази крачка бе, че му бе показано, включително и с данни от вътрешни допитвания, че той просто няма път към победата през ноември. Най-важното в случая е дали Доналд Тръмп ще бъде спрян да се завърне в Белия дом“, отбеляза Караджов. И напомни, че за Байдън е било много трудно решение, след като е 50 години в политиката, и той е човекът, който разби Тръмп през 2020 година.

По думите на журналиста причината да се потърси отново силен кандидат срещу Тръмп е представянето на Байдън в дебата, както и натрупването на отрицателни впечатления, особено в последната година на управление.

Кой ще бъде издигнат като вицепрезидент на Камила Харис? Защо изборът ще е на мъж от Източния бряг на САЩ или от Средния Запад! Има ли време в оставащите сто дни до изборите за истински първични избори? Има ли разделение в Демократическата партия? Каква е ролята на Барак Обама? Защо Байдън ще си изкара мандата? Как се държат представителите на Републиканската партия? Могат ли републиканците да завземат Конгреса? Ще има ли нова миграционна реформа в САЩ при новия президент?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още