IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономист: Неравенството доведе 70% от българското население да е с доходи по-ниски от средните

При изчисленията винаги трябва да се има предвид демографската криза, настоява д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН

20:10 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има по-ниски от средните доходи. България има нужда от позитивни новини, за да се окуражим, че вървим в правилната посока. Страната ни действително е станала по-богата, но, за жалост, това е валидно само за една трета от населението, посочи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН.

Според него трябва да се имат предвид демографската криза и отчетения грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%. По думите му, резултатът, че България е в групата на страните с високи доходи, е оценка, подобна на "Добър (4)" в училище. „България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи“, коментира той.

Икономистът обаче отбеляза няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. „Първо – тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция – страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България“, подчерта той.

Анализът на данните от д-р Събев показва, че в показателя за брутен национален доход на човек от населението се прикрива голямата демографска криза и най-вече големия демографски спад. „Имаше една година, в която се видя, че нещата  тотално са излезли извън контрол чисто математически", подчерта той. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 г., а преброяването на населението през 2021 г. показа всъщност едни много страшни данни", казва той.

Икономистът напомни, че временният прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години и се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7% и това е "грандиозно", по негови думи. Икономистът потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара, след което България попадна в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това", коментира д-р Събев.

Какъв трябва да е доходът, за да попадне страната ни в Клуба на богатите? Какви са спецификите на методологията за селекция на богатите страни, използвана от Световната банка? Каква е връзката на просперитета и качествените обществени услуги?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 17.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още