IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли нужда от нов Закон за мецанатството

България не стимулира артисти, които да се занимават с изкуство, посочи Николай Неделчев, предприемач, колекционер и меценат

10:43 | 17.07.24 г.

Законът за меценатството не стимулира колекционери да инвестират в изкуството и неговото развитие в родината ни. Настоящият закон е приет през 2005 г., а сега министърът на културата иска промяна, защото е остарял и не се прилага добре, а това доведе до много въпроси дали това е приоритетът за държавата ни в момента. Това коментира в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Николай Неделчев, предприемач, колекционер и меценат.

„Меценатската помощ по света се приема много по-добре от законодателството, отколкото това се случва у нас. Ако има стимул затова да се инвестират повече пари в изкуството, това би довело до по-голямо участие от корпорациите и частниците за развитието и подпомагането му“, посочи той и даде за пример френският модел, който показва един различен поглед.

Според Неделчев Франция има най-добрата политика за развитие на изкуството. „Създаването на симбиотична връзка между държавата и артистите е доста важно за изграждане на един работещ сектор, както френските управляващи се стремят. Франция отделя много средства и подкрепа към изкуството“, обясни той.

По думите на предприемача чрез по-добър подбор може да се пресеят истинските таланти, за които да си струва доброто изграждане на културна инфраструктура.

Неделчев е на мнение, че трябва да се използват по правилния начин различни видове реклама, с които може да се стимулира разпространението и популяризацията на изкуството.

„Може би хората на изкуството са духът на нацията, но той страда напоследък”, е мнението на мецаната.

Каква е ролята на меценатите? Как мениджърите осигуряват комфорта и популяризацията на творците? Какви са световните тенденции в комуникационните стратегии? Защо влизането на България в еврозоната не беше формулирано добре? Дали политическата картина в страната ще позволи на изкуството да се развива? Какво е бъдещето на изкуството в България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още