IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хаджиниколов: При победа на Тръмп САЩ и ЕС ще се разминат при зелените политики

Изборът на вицепрезидент в лицето на Джей Ди Ванс изглежда като стратегически ход, с който Доналд Тръмп изгражда наследник за евентуална победа тази есен, посочи ученият

14:13 | 16.07.24 г. 1

Евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом ще доведе до разрив в зелените политики на САЩ и Европейския съюз, като Европа ще трябва да се приспособи към тази промяна. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" на УНСС.

Според него това вече има отражение в борсите и ученият очаква да се засили. „Това ще се отрази и върху политиката за ВЕИ, електрическите автомобили. Ще се получи различие и това трябва да бъде в центъра на анализите – как Европа ще се приспособи към една такава корекция. Не бих казал, че има тотално отрицание при Тръмп за климатичния проблем, но по-скоро той се връща към разбиране, че това трябва да става по един по-пазарен начин и по-бавно“, коментира проф. Хаджиниколов.

По думите му тази тема не засяга само изкопаемите горива, а и търговската и икономическата политика на САЩ, които при евентуална победа на Тръмп ще се различават драстично от тези на ЕС.

Проф. Хаджиниколов обясни, че много анализатори предвиждат, че еврозоната ще загуби много капитал, ако това се случи, но смята, че все още е прибързано да се даде прогноза за число. И добави, че се надява, че Евросъюзът ще вземе мерки за производствата си. „Европейските лидери трябва най-сетне да се отърват от тази илюзорна представа, че тази "евроизключителност" продължава да е доминираща и всички трябва да се съобразяват с нея“, заяви ученият и предположи, че ако Тръмп „наистина оглави такава администрация, ЕС ще се принуди по някакъв начин да се адаптира, но не и да се отказва от своите зелени планове“.

Проф. Хаджиниколов отбеляза, че след стрелбата по бившия президент Доналд Тръмп се вижда голямо разминаване между неговото одобрение и това на сегашният президент Джо Байдън, в полза на републиканеца. И допълни, че от статистическа гледна точка изглежда, че преднината на Тръмп в надпреварата е убедителна.

Ученият припомни, че Доналд Тръмп избра и своя вицепрезидент в лицето на сенатора от Охайо Джей Ди Ванс и това изглежда като стратегически, а не тактически ход. По думите му тактическият ход би бил в лицето на цветнокож вицепрезидент или жена, но Тръмп по-скоро цели да изгради Ванс като свой наследник след евентуалния втори мандат. „Ванс изглежда като традиционен кандидат, тъй като отговаря на някои черти, присъщи на президенти или вицепрезиденти в миналото“, отбеляза ученият, но смята, че той може да бъде критикуван за силния му прагматизъм.

Какво съдържа програмата на републиканците в САЩ? Какви ще са последствията за икономиката от депортиране на нелегални мигранти от страната? Може ли да има компромиси между демократи и републиканци? Кои сектори ще са повлияни от връщането на Тръмп? Как изборите в САЩ ще повлияят на политиката на Фед? Каква е икономическата реалност и как тя влияе на обществените настроения зад Океана?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 часа
*как Европа ще се приспособи към една такава корекция.* - Много лесно: ще отглежда ESG брюкселско зеле, с което ще храни непъррдящи кррави за ново поколение комисари. Комисарите ще създават комисии, които пък ще правят петилетни планове за ремонт на климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още