IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете от масовия внос на евтини китайски стоки

Какви са политиките и кампаниите срещу пазаруването при нелоялни търговски практики, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“

11:08 | 16.07.24 г.

Европа налага мерки, които мащабните компании за евтини стоки се опитват да избягват през вратичките в законите. Рискът от евтини стоки с неясен произход на пазара расте. От дрехи и играчки до храни сме залeти от стоки, които могат да ни навредят по различни начини. За това предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Китайските сайтове Temu и Shein набират все повече популярност в Европа и у нас. Онлайн магазините предлагат всякакъв вид стоки на много ниски цени, което подбива пазара, като го залива със стоки със съмнителен произход и качество. Много от съставките, използвани за производството на тези продукти (особено дрехите), не отговарят на мерките и регламентите за сигурност, като могат да са дори вредни за здравето, затова Националната асоциация „Активни потребители“ наблюдава ситуацията отдавна", посочи той.

Богомил Николов напомни, че Европа и ЕС са местата с най-високи стандарти за стоките и за пример даде детските играчки и електроуредите. Той е категоричен, че производителите от Китай, които искат да изнасят в Европа, трябва да се съобразяват с изискванията, но подчерта, че повечето такива “марки” имат хъбове и складове из континента и допринасят за по-бързата доставка.

„Стоките, които пристигат директно от Китай, минават като малки пратки под 35 евро, защото не подлежат на мита. Коварството на съставките, които се използват за направата на тези продукти са бавни убийци. Те няма да ви съборят веднага, но след време може да са пагубни”, е мнението на експерта. Той съобщи, че е внесено предложение за налагане на мита върху този тип пратки, за да се попречи на масовия внос на евтини стоки.

Богомил Николов разказа още как в Асоциацията се работи върху различни проекти, които да помогнат на потребителите. По думите му един от проблемите, които преследват купувачите от години, е направата на сирене по неправилния начин. „Много имитиращи продукти се наименуват като истински, което предоставя фалшива информация на потребителите и застрашава тяхното здраве“, убеден е в разпространението на неистински храни експертът.

Николов смята, че „пазарът винаги може да се саморегулира” и добави, че от Асоциацията настояват да се дава яснота на потребителите какво купуват и как даден продукт е направен. Богомил Николов подчерта, че целта е клиентите да не бъдат „лъгани да си купят стока, която ще им навреди“.

Лесно ли е да се вкара сложно наименование в етикета на хранителен продукт с неясен произход? Защо навлизат конопени продукти в храните на българския пазар? Как да се справим с измамните търговци? Какво е бъдещето на евтините стоки и ще продължат ли да заливат пазара? Как можем да се защитаваме от евентуални поражения от този вид стоки? Продължават ли измамите при теглене на бързи кредити?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още