IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съществува ли риск от самоблокиране на Френската република

Ако левицата управлява с Макрон, това ще е като нашата сглобка, посочи Радослав Илиев, историк и анализатор

14:04 | 08.07.24 г. 1

Има индиректна заплаха от самоблокиране на Френската република след резултатите от изборите във Франция, като се очертава труден период на съставяне на коалиционно правителство. Това коментира Радослав Илиев, историк и анализатор, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, след като на втория тур в неделя лявото обединение "Нов популярен фронт" изненадващо излезе като победител. В същото време групата около президента Еманюел Макрон ще е втора по сила в парламента, а "Национален сбор" (RN) на Марин льо Пен остана на трето място.

Според него стратегията за възпирането на крайната десница на Марин льо Пен сработи на изборите във Франция, но социалните противоречия няма да бъдат успокоени от резултата. По думите му, освен социалните проблеми, големите вътрешни разделения са заради Израел и Палестина, войната в Украйна и изборите в САЩ. „Тези три точки са не просто важни, те са кървящи рани във френското общество, тъй като мнението не е единно по нито една от тях“, посочи Илиев. И смята, че един нестабилен, с неясни мнозинства и разнородни позиции парламент няма да може да успокои това напрежение.

Той е категоричен, че не може да се говори за истински победител на изборите. „Лявата коалиция не може да управлява, а дори да управлява с Макрон, ще управлява със страшни отстъпки, подобно на нашата сглобка. За да замаскира тези отстъпки, ще вдигат емблеми, които могат да удържат, като Украйна и зеленото“, отбеляза анализаторът.

Илиев смята, че може да се очаква ядрото около Макрон да смекчи някои от позициите си по социалните политики, но е убеден, че центристите и левицата ще продължат подкрепата за Украйна. „В парламента, ако става дума за плаващи мнозинства, те ще са между центристите на Макрон и левицата, с минимално участие на RN, a правителството ще бъде технократско“, прогнозира той.

В анализа си Радослав Илиев посочи, че Макрон вероятно е залагал, че победа на "Национален фронт" ще му позволи да се завърне триумфално след следващите президентски избори или че поне ще му спести проблеми във външнополитически план след президентските избори в САЩ.

Какво казаха французите на политическия си елит? Кой ще е новият премиер, който няма да засенчва президента? Застрашават ли резултатите във Франция работата на Европейския съюз и съставянето на нова Европейска комисия? Какви ще са ефектите върху политиката и връзките на Франция с Африка? Повече за очакванията на френското общество към властта и има ли рискове за френската икономика, може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
overallamethyst
преди 2 часа
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още