IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличат ли се компаниите на BEAM пазара, ориентирани към единния пазар на ЕС

Каква е реакцията на БФБ заради вътрешнополитическите процеси, коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

23:50 | 04.07.24 г.

Стойностните компании, които формират основните индекси у нас, изобщо не са зависими от държавата и това е една много добра новина. Не са зависими от държавни поръчки, не са зависими от това ще има или няма да има правителство, не са зависими дори дали ще има бюджет или не (с малки изключения, разбира се). Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", по повод очакванията, че може да отидем за седми път на избори.

Според него това по никакъв начин не се отразява на борсата и позитивното настроение там остава. По думите на Георгиев компаниите отдавна оперират на глобалния пазар, преди всичко на европейския, и се „възползват в пълна степен от единния пазар, до който ЕС ни дава достъп“.

Той посочи, че BEAM пазарът се е покачил с 0,3% във вчерашната търговия. „Това е един от най-успешните проекти на БФБ. Има немалко компании, които се листнаха там през последните четири години. Радват своите инвеститори с добри резултати и респективно с растящи акции“, отбеляза анализаторът. И обясни, че не бива да се обобщава, но вече има над 15 компании на BEAM пазара, и при по-голямата част от тях, от фундаментална гледна точка, и от гледна точка на представянето на цените, „нещата изглеждат добре, докато при други – не чак толкова“.

Според Димитър Георгиев това е нормално, като се има предвид, че сегментът е за по-малки, за растящи компании, в по-начална фаза на развитие, където и рискът е по-голям. "Определено очакваме още компании в този сегмент. Вече виждаме и първо преместване на компания от BEAM пазара на големия пазар, а именно Smart Organic, която успешно привлече и 20 млн. лв. преди няколко дни", даде пример Димитър Георгиев.

За реакциите на БФБ на вътрешнополитическите процеси, които наблюдаваме, той смята, че българският инвеститор отдавна е "напълно индиферентен" по отношение на това, което предлагат политическите лидери у нас, и "фактът, че (изненадващо или не) не беше избрано правителство, на практика не оказа никакво влияние на пазара".

Ще има ли повече политика на финансовите пазари във втората половина на тази година? Как ще се отразят на Европа изборите във Франция и евентуална победа на крайната десница? Какъв сигнал дава намаляването на премията по френските държавни облигации? Може ли Лондон да си върне славата на финансов център? Ще останат ли предпазливо оптимистични очакванията на Европа от изборите? Какви са настроенията на Wall Street? Ще видим ли трицифрени ръстове в цените на петрола?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още