IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се задържат ли обучените млади IT специалисти у нас

Страната ни има конкурентни предимства с IT индустрията си на фона на променящия се свят, посочи Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Nemetschek Bulgaria

21:30 | 03.07.24 г.

Работната сила, талантите винаги са били проблем в световен мащаб с леко охлаждане, което по-скоро е нормализиране на предлагане и търсене. В последните няколко месеца се забелязва отново забързване в започването на нови проекти, нови инвестиции, но те не са класическите инвестиции, които Българската агенция по инвестиции ще отчете, а са в хиляди млади хора, които се обучават и имат бъдеще да останат тук. Този коментар направи Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Nemetschek Bulgaria. Повод за гостуването на мениджъра в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria бе организираното от софтуерната компания Nemetschek и БСК събитие, на което бизнес лидери научиха как да бъдат адаптивни и устойчиви в трудни икономически времена.

„Опитваме се като сектор да осъзнаем новите си конкурентни предимства на фона на променящия се свят, за да можем да бъдем адекватни в световното състезание“, посочи Брашнаров и добави, че българската IT индустрия е в конкуренция именно там, а не в страната.

Той напомни, че България, специално в IT сектора, е привлекателна от много години. „Но напоследък не се забелязват много големи сделки. По-скоро ние вече сме в един малко по-зрял стадий, в който хората не идват тук, за да инвестират "на зелено", а да търсят качествени партньорства. За това и през последните няколко години сме по-известни със сливания и придобивания, отколкото с инвестиции "на зелено". Мисля, че този процес ще продължи в тази посока“, прогнозира Брашнаров. Според него, по този начин, много добри и известни български компании стават част от много по-големи семейства в световен мащаб.

Що се отнася до икономическите и геополитически предизвикателства мениджърът е на мнение, че едно от предимствата за развитие на бизнеса е  устойчивата среда, в която той работи, но преценява, че „за жалост последните няколко години никак не са устойчиви“.

Георги Брашнаров се надява, че ще се извършат промени, от които страната ни се нуждае, въпреки че сега политиците ги предлагат, но само говорят за тях. „Популизмът, както в световен мащаб, така и в България, е един от големите рискове. Това желание да промениш нещо от днес за утре, без да си подготвен, без да знаеш къде отиваш, без да имаш вариативност, без да имаше сценарии, в които да влизаш и да излизаш в зависимост от околните условия, е сериозен риск“, предупреди мениджърът.

Той отбеляза, че светът все още в малка степен е дигитализиран. „Всъщност една много малка част от услугите са дигитализирани. След известно забавяне, заради огромните скокове около Covid времената, в момента отново се наблюдават инвестиции в IT навсякъде“, съобщи Брашнаров.

Ще става ли България привлекателна за чуждестранните инвеститори? Превръща ли се българската софтуерна индустрия двигател на икономиката? С какви мерки трябва да се стимулират иновативните решения? Как AI ще промени софтуерната индустрия? Как фирмите трябва да изработват стратегии за устойчивост на пазара срещу рискове в защита на клиентите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още