IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът за европейските политики след вота във Франция

Възходът на крайнодесните ще причини политически сътресения в Брюксел, коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум

23:02 | 02.07.24 г.

Ефектът от евентуалната промяна след изборите във Франция сякаш все още не е стигнал до европейските институции. Очакванията за политически сътресения в Европа след френските избори са основателни, защото очевидно голяма част от политиките, срещу които е "Национален сбор" - фермерските политики, съдбата на двигателя с вътрешно горене след 2035 г., въпросът за енергетиката, са сериозни проблеми. Това коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарите си отдъхнаха, след като крайнодесните във Франция изглежда няма да постигнат пълно мнозинство на парламентарните избори, а лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела смени посоката за някои знакови икономически решения. Позицията на Бардела и "Националния сбор" е, че ако нямат пълно мнозинство в парламента след втория тур, няма да приеме поста министър-председател. Това не може да предизвика нови предсрочни избори веднага, тъй като по конституция новият парламент трябва да работи поне една година, но ще повиши липсата на предвидимост. 

Събеседникът обърна внимание, че голямата разлика сега е, че "Национален сбор" води убедително, като превръщането ѝ през последните години от сбор на протесния вот в много по-широко приета партия беше пропуснато от президента Макрон.

"Франция няма политическата история и опит на сформиране на коалиции в парламента. Мажоритарната система в два тура дава повече механизми за абсолютни мнозинства и от 1981 г. насам не е имало случай, в който в парламента да няма абсолютно мнозинство. Първият такъв беше Макрон, който имаше 250 депутати от 577, а са нужни 289 за пълно мнозинство... Може да влезем в тежка институционална криза, ако няма възможност за сформиране на стабилно правителство…Много е трудно да се прогнозира изходът след втория тур“, посочи анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още