IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са конкурентните предимства на българската IT индустрия

IT секторът произвежда на космическо ниво и това трябва да е основата на "Бранд България", посочи Марина Шидероф, член на ръководството на БАСКОМ

16:05 | 01.07.24 г.

България вече се е трансформирала като високотехнологична и висококачествена IT дестинация, в която може да серазвиват истински иновации, и това трябва да бъде осъзнато и добре комуникирано. Това предимство на страната трябва да залегне в основата на кампанията "Бранд България", препоръча в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Марина Шидероф, член на управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

„IT секторът смята, че това което прави, трябва да бъде в основата на "Бранд България" и да бъде показван като основното конкурентно предимство, когато се формира цялостният бранд. Основните предимства на българския IT сектор са високо образованите кадри, много добра инфраструктура, но и дълги години на опит и успешни истории“, обясни тя.

„Ние по никакъв начин не отстъпваме на това, което създават световните компании", посочи Шидероф, като се позова на проучване. И добави, че страната ни е разпознаваема на световната сцена, но не достатъчно. "Може да е в пъти по-осъзнато комуникирането и да има в пъти по-силни послания“, коментира тя.

Според Шидероф българският IT сектор „със сигурност е водещ в много направления, особено в случващото се в момента със създаването на Център за изкуствен интелект, на компании, които се занимават с космически технологии“.

По думите ѝ няма причина за „спад и лошо мислене в IT индустрията в страната“ на фона на продължаващото развитие, при известното забавяне в световен мащаб, което рефлектира и в България. Марина Шидероф отбеляза, че дигитални продукти тепърва ще се създават и светът ще има нужда да продължи да дигитализира икономиката си, като прогнозира, че очаква сериозен растеж.

Тя се надява, че човешкият потенциал се вписва в дигиталната трансформация, но настоява държавата да влезе в роля и да ускори инициативите.

Новото издание на формата на БАСКОМ Business Tree с тема „Защо България?“ ще се проведе на 3 юли в София Тех Парк. Целта на събитието е да обсъди новите конкурентни предимства на българската IT индустрия и да даде заявка като една от най-успешните индустрии на България и притегателен център за кариерно развитие. Събитието ще представи данни от специално проучване сред членовете на БАСКОМ по темата.

В каква посока изкуственият интелект променя софтуерната индустрия? Как се догонват световните технологични стандарти? Има ли начин да се стимулират учениците да мислят и действат креативно? Каква е ролята на човешкия потенциал в дигиталната трансформация? Как се дигитализира битието на хората? Увеличават ли се разходите на компаниите и готовността им за нови инвестиции, за да се развиват?

Повече може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още