IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриела Руменова: Един месец след влизането в еврозоната рестото в магазина ще е само в лева

При сигнал за нередности при двойно обозначаване на цените потребителите трябва да се обръщат към КЗП, съветва експертът

12:27 | 01.07.24 г. 1

Един месец след въвеждането на европейската валута у нас рестото ще бъде само в лева, ако търговецът няма достатъчна наличност в евро. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, създателят на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова.

Тя обясни, че предложението на платформата е взето предвид и се забранява връщането на смесено ресто в лева и евро, както беше обявено преди.

„В периода на двойното обращение на двете валути – един месец от въвеждането на еврото – беше предвидено възможност за смесено ресто, което само би затруднило потребителите. Това ще се случва точно в началото на въвеждането на еврото и, например, може да предизвика допълнителна суматоха на касите“, посочи експертът.

Според Руменова връщането само в една валута ще защити икономическите интереси на потребителите – да не им бъде върнато по-малко ресто, волно или неволно, а търговците ще трябва да създадат достатъчно добра организация, като например да се запасят с достатъчно банкноти и монети в евро.

Габриела Руменова съветва при сигнал за нередности при двойно обозначаване на цените, потребителите да се обръщат към Комисията за защита на потребителите.

„Макар влизането на България в еврозоната да беше отложено, добре е, че подготовката за това започна", смята тя и добави, че е изключително важно е да има "комуникационна кампания, насочена към всеки един от участниците, да се получава достатъчно информация.“

Експертът предупреди, че битуват различни слухове за въвеждането на еврото и в такава ситуация лесно могат да се създават представи, които невинаги са реални.

На кои стоки няма да е изписана цената в евро и левове? Кои са правилните методи за смяна на етикетите в магазините? Каква трябва да бъде разяснителната кампания за еврото може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 50 минути
Заглавието е подвеждащо. Така написано изглежда все едно няма да се връща ресто в евро, докато истината е точно обратната - с предимство е връщането на ресто в евро, но не може да е смесено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още