IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ефективните мерки за обръщане на негативните демографски тенденции у нас

България се нуждае от нагласа за отглеждане на поне три деца, коментира доц. Ралица Симеонова-Ганева от Съвета за икономически анализи

17:50 | 26.06.24 г. 5

Няма консенсус за това какви са ефективните мерки, които могат да се предприемат за обръщане на негативните демографски тенденции, въпреки че се търсят решения. Това съобщи доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи, доктор по икономика и преподавател в катедра "Статистика и иконометрия" към Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването ѝ бе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи.

„Трябват ви 50-60 години или поне 20, за да усетим ефектите от системни, регулярни, целенасочени и достатъчно финансирани политики за преодоляване на демографската криза. За да усетим ефекта, за да променим възрастовата структура на населението, това трябва да е целенасочен модел на възпитание на младите хора, които да изграждат нагласи и ценности именно за отглеждането на поне три деца“, посочи ученият.

Доц. Ганева настоява мерките, които трябва да се прилагат, да не са само еднократни помощи, които са нужни, но в никакъв случай не са най-ефективни.

Като участник в панела “Бъдещето на българската икономика” тя сподели, че при подбора на теми са се фокусирали върху три насоки, които гледат на бъдещето на страната ни в перспектива – демографската криза, декапитализацията на икономиката ни и приемането на България в еврозоната. 

“Считаме, че демографската криза е приоритет номер едно за всички бъдещи правителства, за следващите десетилетия, а не само за едно правителство. Втората тема е за инвестициите, но с оглед на инвестирането в производствен капитал, защото след финансовата криза 2009-2010 година българската икономика се декапитализира. Няма как да постигнем дългосрочен икономически растеж без инвестиции. Тази тема е и фокус на Годишния доклад на Съвета за икономически анализи”, обясни Ралица Симеонова-Ганева

По думите ѝ третата тема, която е част от злободневието, е присъединяването към еврозоната, защото приемането на еврото е свързано с бъдещото развитие на страната ни.

„Ние ще влезем в еврозоната и това е много дискусионна тема. Има много поляризирани мнения и ние решихме, че все пак няма как да избягаме напълно от това, което е в дневния ред на икономистите”, обясни ученият. И посочи, че демографските промени засягат всички важни икономически показатели – предлагане на труд, икономически растеж, спестявания, инвестиции, жизнен стандарт, заплати, пенсионна система, фискална политика.

Според доц. Ганева инвеститорите, когато вземат решение да вложат парите си, се съобразяват с демографската картина в даден регион и поради тази причина много трудно се привличат дългосрочни инвеститори в най-бедните ни региони.

Тя подчерта, че демографските промени не са в резултат на няколко години неблагоприятна политика. „Те винаги следват процеси, които продължават поне 50-60 години. Това е изключително важно за препоръките към бъдещите политици, които ще правят (надявам се) демографска политика“, посочи тя.

Доц. Ганева смята, че това, което ни прави различни в Европа по отношение на демографската криза е, че при нас ситуацията е най-неблагоприятна – смъртността е най-висока. „По много ключови показатели ние се представяме изключително зле, а най-тъжното е, че те се влошават от 60-те години до днес постоянно“, добави ученият.

Като добър пример от историческия опит Ралица Симеонова-Ганева даде политиката в Израел, където от десетилетия, за да устоят на натиска от съседите, които не са приятелски настроени, страната е включила демографията в приоритетите. „Там имането на поне три деца е наложено като социална, водеща ценност. Тоест, има много силен обществен натиск. Поколения наред млади хора са възпитавани в ценността, че ако нямат три деца не са изпълнили дълга си“, отбеляза тя.

Защо се наблюдава декапитализация на българската икономика и как да ѝ се противодейства?  Изборът за инвестиции в луксозни активи става ли за сметка на лишаването от луксозно потребление и обратно? Възможни ли са публичните инвестиции без използването на европейски фондове? Защо се забравя, че без качествено образование, здравеопазване, инфраструктура, култура и спорт няма как да се насърчи раждаемостта, както и да се привличат инвеститори?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Comancherko
преди 1 ден
До: Tsvetomir92Ами ако се регулира законодателно, като се върнеш от майчинство, да си взимаш същия доход, даже и по голям, няма да е проблем, само че трябва да има желание, и държавна политика. Трябва майките да са на пиедестал! Те създават бъдещият човешки капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Tsvetomir92
преди 2 дни
В цял свят се наблюдава това където жените започват работа и изграждат кариера от завършване на училището. 1) Като знаеш че ще бачкаш до пенсия, би ли се прецакал да караш майчинство и като се върнеш на работа да получаваш по-малко от ново постъпил?2) Ако е нужно да работят двама за да изкарват достатъчно пари за да си плащат сметките, как ги виждате тези хора да имат 3 деца ако нямат собствен бизнес? В миналото мъжа е работил и изкарвал цялата прехрана на семейството а жената е гледала деца ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 а не ве, трябват ни като твоите дъщери дето са женени за тъмни американци... докато малоууумния им дядо громи запада, мулатчетата му живеят точно там... класика! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 3 дни
Повече "зелен хайвер" и всичко ще си дойде на мястото. И повече ферми за скакалци ихлебарки. Явно ни имат за квадратнидебили, та ни будалкат с нагласи за по 3 деца. В най-бедната, оскубана и окрадена страна във ФЕСа. Сега и с индийци шофьори на градски автобуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 дни
*Какви са ефективните мерки за обръщане на негативните демографски тенденции у нас* - След като и цзигганите избягаха от България, ефективните мерки ще бъдат внос на още по-диви прриммати от мектните цзиггани,. *България се нуждае от нагласа за отглеждане на поне три деца, коментира доц. Ралица Симеонова-Ганева от Съвета за икономически анализи* - Нагласата за отглеждане на себеподобни деца от Ташка, Бомбашка и ушшаннката Александра, само ще влошат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още