IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправена ли е Франция пред дългова криза?

Ще продължи ли волатилността на пазарите и разпродажби на акциите заради извънредните избори и риск за победа на популистките партии, коментира Димитър Георгиев

21:30 | 26.06.24 г.

Твърде е възможно да се сбъднат опасенията на политолозите и политическите анализатори за това, че крайните партии ще бъдат печеливши и то със сериозна преднина в обявените предсрочни избори от Макрон във Франция. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", по повод разпродажбата на акции след политическата криза във Франция.

За пример той даде 38 от 40-те акции, включени в бенчмарк индекса на френския фондов пазар CAC40, които са оцветени в червено, откакто Макрон изненадващо обяви, че свиква предсрочни избори в края на юни, и отчете, че с най-големи загуби е банковият сектор.

Анализаторът отбеляза, че на френските пазари в момента има инвеститори, които са уплашени и продават, има и инвеститори, които търсят възможности за бързи печалби и купуват. Той прогнозира, че това движение ще продължи. "Пазарите за това са интересни, защото винаги има и продавачи и купувачи и хора с различни мнения“, заяви Георгиев.

Той коментира и как се промени доходността на френските облигации, особено спрямо германските облигации. Според него тя достигна до най-високите си нива от няколко години, което означава, че инвеститорите изискват френското правителство да им плаща по-висока лихва, поради това, че е по-нестабилно и има по-висок риск от допълнително раздуване на бюджетния дефицит. Георгиев съобщи, че това стана видимо в дните след обявяването на предсрочните избори от Макрон.

"Добрата новина е, че сега виждаме успокоение и движение в обратна посока, поради това, че опасенията вероятно са били преувеличени. Много важно е да се каже, че във Франция по никакъв начин не можем да говорим за банкова криза и финансова нестабилност. Френските банки традиционно са най-големите и най-стабилните в Европа. Факт е, че има леко понижение на цените и на четирите големи френски банки, но въпреки това те остават изключително ликвидни и стабилни. Има няколко инструмента, които подкрепят това. И Европейската централна банка може да се намеси, но едва ли ще се наложи. Има и няколко други механизми", категоричен е анализаторът и заяви, че в никакъв случай в момента не говорим, нито за банкова криза, нито за криза от типа на 2008 година.“

Димитър Георгиев подчерта, че дори при победа на крайната десница, „ситуацията няма да е толкова черна, колкото изглеждаше, защото техните финансови експерти вече видяха, че пазарът не ги харесва, че ще ги накаже, ако те бъдат необуздани в своите политически обещания към всички избиратели, без оглед на контрол на разходите".

Според него има и негативен сценарий. „Това, което обаче аз си мисля, е, че дори и той да се реализира, е много вероятно да видим някаква подобна ситуация, както Джорджа Мелони в Италия, която много ясно показа, че когато една крайна партия вземе властта, тя много бързо може да се превърне в една умерена партия с прозападни, евроатлантически ценности“, смята Георгиев и заяви, че не е „много притеснен“ от резултатите на изборите.

Той прогнозира, че ще продължи волатилността на пазарите „и през следващите дни, и то не само до неделя, но и до следващата неделя, когато ще бъде и вторият тур на изборите. „Добрият сценарий включва победа на центристите на Макрон, но той е малко вероятен“, е мнението на анализатора.

По думите му щетите върху френските акции след обявените предсрочни избори от Макрон във Франция са значителни, но няма паника и драстичен спад. „Не са обаче без основание притесненията, свързани с достигане на нови нива на бюджетния дефицит, увеличаване на дълга спрямо БВП и всичко това да се отрази на цената на държавните облигации, като се завърти негативната спирала, която видяхме в Гърция“, посочи Димитър Георгиев и обясни, че това е причината за известното разколебаване на пазарите и на всички финансови инструменти за последните две седмици.

Той се надява в крайна сметка разумът във френската демократична система да надделее и бюджетният дефицит да не се разгърне толкова, че да предизвика финансови сътресения в страната, а още по-малко в Европа. Анализаторът обаче предупреди, че съществува хипотеза за риск при реализиране на този сценарий. „Определено тя не е съвсем минимална и нулева, но просто има и обратни мнения и аз по-скоро оставам в лагера на оптимистите“, заяви Георгиев, но допусна, че може да се очаква да има продължаване на негативното движение на френските акции и облигации след изборите, които могат да завлекат еврото обратно до паритет след като и то падна след европейските избори и нестабилната ситуация във Франция.

Задава ли се нова дългова криза в еврозоната? За какъв сценарий трябва да са подготвени инвеститорите и ще започне ли стабилизиране на пазарите след изборите? На какво се дължи забавянето на спада в цените на френските акции?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още