IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Австралия преформулира отношенията си с Китай

Ще успее ли дипломатическата инвазия на Ли Цян да възстанови позициите на китайския бизнес в региона, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор

16:00 | 21.06.24 г. 3

Китайският премиер Ли Цян е на посещение в Австралия и Нова Зеландия. Китай от няколко месеца се опитва да възвърне дипломацията в региона по няколко причини. Първата е свързана с влошаването на двустранните отношения между двете страни и азиатския икономически гигант, а другата – затрудненията на китайската икономика на фона на спада на чуждестранни инвестиции в Китай. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Според него влошаването и последвалото затопляне на отношенията между двете държави са изцяло инициирани от Китай, като и в двата процеса Австралия е показала устойчивост и отстояването на позиции. По думите му по този начин страната не само е затвърдила позициите си, а и е преформулирала в своя полза отношенията с китайската страна.  

„В много отношения Австралия успя да спечели от това влошаване на отношенията. Мисля, че тази динамика и този краен резултат от конфликта е много интересен пример, който трябва и други държави внимателно да видят и проследят, защото се оказва, че ако успявате да бъдете достатъчно устойчиви, за достатъчно продължителен период, е възможно да защитите своите отношения и интереси, дори и спрямо една толкова голяма страна като Китай“, отбеляза Шопов.

Той съобщи, че в Нова Зеландия фокусът на разговорите е бил насочен към възобновяване на засилените търговски отношения между двете страни с подписването на меморандуми и споразумения. „Нова Зеландия е традиционно един от най-добронамерените партньори на Китай в региона, но в последните години е имало отдръпване заради въпросите около сигурността. Сега с победата на десницата в страната се вижда интерес за подобряване на отношенията с Китай“, разкри причината за стоплянето политологът.

Шопов подчерта, че Австралия също е добър пример за страна, в която смяната на правителства влияе изключително много на отношенията с Китай. „Пекин бе наложил мита и различни търговски ограничения на стоки, идващи от Австралия, като преди около година и половина започна разхлабване на тези мерки. Това решение е било повлияно от притеснението да не би Австралия да диверсифицира търговията си“, анализира взаимоотношенията политологът.

Защо посещението на китайския премиер не намери голям обществен отзвук? Надделяват ли икономическите интереси и технологичното предимство в търговските отношения между Китай, Австралия и Нова Зеландия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Всеки иска и търси сфери на влияние, главно търговски/икономически, а китайците са добри търговци - винаги има какво да купиш от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
turquoise901
преди 3 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 3 седмици
настана време разделно... или ще се спазва международния ред тия диваци които се опитахме да направим хора или всичко отива отива по дяволите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още