IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Светът ще се върне към глобализация

След пандемията протекционизмът е логичен, но конкуренцията се движи от световната търговия, коментира финансовият анализатор

13:00 | 20.06.24 г. 3

Свръхрегулацията в някои процеси и производства в Европа убиват конкурентоспособността, нямат дългосрочен положителен характер и трябва да бъдат ревизирани и преосмислени. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

„Мисля, че ще има една вълна обратното към глобализация – изнасяне на производство, оптимизиране на вериги на доставки, отново осъзнаване може би, че е по-добре Европа да внася китайски електромобили и да ги инкорпорира и използва в икономиката си, като се насочи към други услуги и продукти, в които Европа винаги е била силна“, коментира той.

Според него след Covid са разкрити „доста зависимости и доста реалности в глобалната търговия“. „Желанието към протекционизъм ще го има в годините след пандемията, но много бързо светът ще се върне към осъзнаването, че именно световната търговия ни е довела до там, където сме, и до живота, който имаме в момента“, отбеляза финансовият анализатор. И добави, че световната търговия е пътят към ефективната конкурентоспособност.

Райков смята, че след като Пекин обяви антидъмпингова проверка на вноса на свинско месо от ЕС, това означава започваща търговска война. „Ние сме съвсем в началото ѝ, като това е отговор на опита на ЕС да наложи такава мярка към електромобилите на Китай“, обясни той.

По думите му това не е нещо добро. „В текущата ситуация, в която Европа се намира, когато догонва конкурентоспособност почти спрямо целия свят, обръщането към протекционизма и към затварянето на икономиката за определени играчи, стоки и държави, не би донесло нищо добро в дългосрочен мащаб и не мисля, че можем да гледаме на него като на нещо позитивно“, анализира политиката на Стария континент Райков.

И напомни, че износът на ЕС към Китай, и изобщо на селскостопанска продукция, е голяма част от търговията между двата континента. Райков обясни, че в случая със свинското месо Европа подсигурява почти 20% от този обем, който се потребява в Китай, въпреки че през последните години има спад на процента. „Беше около 24-25%, а в момента е около 19,5% – 20%. Но все още остава много съществена част в икономиката на агропромишления комплекс в Европа и редица страни зависят от това, например Нидерландия и Белгия“, даде пример той и очаква, че и други пазари в Европа да бъдат засегнати от нарушенията в стокообмена.

Финансовият анализатор напомни, че Европа изнася доста сурови полурафинирани продукти като част от агроверигите и това може да засегне машиностроенето ѝ, където разчита на голям износ, „въпреки че Китай напоследък успя да навакса във веригата на добавената стойност, за да не е изцяло зависим от вноса“.

„Но Европа е напълно зависима от вноса на редкоземните метали за производството на своите батерии за електромобилите. Това е другият голям канал, по който Китай може да наложи натиск", очаква той. И коментира, че тази зависимост беше ясно видима през последните четири-пет години, но „Европа поде някакви стъпки в това да се диверсифицират доставките“.

Райков посочи, че все още над 95% от редкоземните метали, необходими на Европа, идват от Китай. Той определи ограниченията като състезание към дъното – кой какво може да забрани и рестриктира. „Знаем какво се случи със соларната енергия, когато Китай се превърна в най-големия производител. Редица страни не бяха щастливи поради това, че техните местни индустрии изостанаха, но в крайна сметка световната икономика и прогрес се развиват именно от конкуренцията“, подчерта анализаторът.

Той повтори, че Европейският съюз е свръхрегулиран спрямо компаниите, които работят на негова територия и трябва да се преосмислят политиките, за да се засили конкурентоспособността.

Какво означават за европейските пазари митата спрямо китайските електоромбили? Какво се случва на пазарите на суровини при ескалиращото търговско напрежение между Изтока и Запада? Каква е реакцията към отпадането на споразумението между Саудитска Арабия и САЩ за т. нар. петродолари? На какво се дължи големият спад в цените при основните суровини?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 3 седмици
глобалиацията е неизбежна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
morgannejade
преди 3 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 3 седмици
значи !! за първите два месеца у нас са продадени 307 (или около 6% от общите продажби на нови коли) чисто нови електрички ... от тях точно 8 са от Поднебесната , останалите са основно европейски , малко хамерикански и корейски ... поднебесните са : voyah free - 4бр ; ora funky cat - 2бр ; baw pony - 1бр ; dfsk seres 3 - 1бр ... не знам кво е това недоверие в българският потребител към поднебесните талиги ... :))) ... м/у другото са продадени 2 броя от българската електричка Cevic V500E ... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още