IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли формула на властта за новото юбилейно 50-о Народно събрание

С лидери от едно време и без обща цел партиите ще опитат да задействат парламента, прогнозира преподавателят по политически науки Христо Господинов

14:32 | 19.06.24 г.

През годините партиите не успяха да изградят стабилните институции на демокрацията, които да продължават да работят дори и при липсата на редовно правителство. Ако това стане обект на по-широк обществен диалог, една такава кауза може да доведе до повишаване и на избирателната активност. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи преподавателят по политически науки Христо Господинов след проведените избори 2 в 1 при откриването на новото юбилейно 50-о Народно събрание.

„Ниската избирателна активност е нормална в държави, където има чести избори, но тук избирателите имат все по-намаляваща мотивация и не виждат ясна перспектива защо да упражнят правото си на глас. Гласуват основно твърдите ядра, като успяват да влязат и нови субекти – но те едва ли ще запазят позициите си на следващи избори“, смята Господинов.

Според него тази перспектива пред тях може да подтикне новата формация "Величие", както по думите му, се е случвало и преди, да подкрепят редовен кабинет. „В подобно положение може да се окажат и по-установени партии, които също едва преминаха бариерата от 4%“, очаква политическият анализатор.

Той е на мнение, че партия „Величие“ трябва да покаже някакъв облик и посочи, че към момента информацията от тях е, че са готови само на лидерска среща. „Меко казано, доста спорно стоят в общественото пространство“, добави той.

Христо Господинов е на мнение, че в българските политически партии липсват фигурите на модерния лидер. „Имаме един лидер от едно отминало време или един лидер, "който коли и беси". Нямаме такъв, който успява да води или насочва процеса с подкрепата си“, коментира той.

Господинов отбеляза, че след проведените разговори след изборите между политическите партии е явно, че поне две партии – ГЕРБ-СДС и ДПС – са готови да формират редовен кабинет и предстои да се разбере колко от заявилите се в опозиция ще останат такива. Той смята, че изборът на Рая Назарян за кандидат за председател на 50-ото Народно събрание, издигната от ГЕРБ-СДС, ще бъде тест дали може да се състави редовен кабинет.

„Има политически сили, които категорично показват, че реално не желаят да има каквито и да е компромиси и разговори; има такива, които се държат като наставници – определят, казват, едва лине  поставят дата и точно място; има други, които се опитват да спазват добър политически тон. Именно това разноговорене ни доведе до предсрочните парламентарни избори. Иска ми се да видя някаква зрялост в политиците, за съжаление, виждаме че все по-намаляващият електорат и ниският процент на гласуващи ясно показва на управляващите, че така не може да се продължава повече“, предупреди Господинов.

Вижда ли се краят на изборната спирала в България? С какви теми ще се занимава бъдещият кабинет? Какво предстои пред ЕС след европейските избори? Ще се променят ли политиките при фрагментирания Европейски парламент може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още