IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доминират ли в Европейския парламент проевропейски мнозинства?

Фокусът на европейския избирател премина от зелени политики към икономика и отбрана, коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

06:53 | 19.06.24 г.

Изглежда, че Европейският парламент ще бъде по-фрагментиран, но се вижда присъствието на силни проевропейски мнозинства. Трудно е да се обобщи посланието на европейските избиратели във всичките 27 държави членки, тъй като често има разминавания в позициите, дори и на местно ниво. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

„Изследванията сочат, че основните теми, които влияят на избора на европейския гласоподавател, са: запазване на стандарта на живот, предприемане на мерки за подпомагане на икономиката и запазване, както и разкриване на нови работни места", коментира той. И обясни, че тези теми изместиха зелените въпроси от фокуса на внимание.

По думите на Стойчев голямо притеснение за европейците е и геополитическата ситуация и смята, че има опасения за сигурността и желание да се правят повече инвестиции в отбрана.

„В момента има около 90, а бяха над 100, така наречени независими депутати, или такива, които попадат в графа „други“ – те влизат от партии, които не са принадлежали към някое европейско семейство в ЕП“, посочи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент у нас. Според него в момента тече процес, за който преди финала му няма яснота как ще бъдат раздавани картите в следващия Европарламент.

Той уточни, че когато тези депутати се разпределят, тогава ще можем много по-добре да видим големината на политическите групи и какво ще бъде тяхното влияние. Що се отнася до избирателната активност, Теодор Стойчев отчете, че на европейско ниво тя се повиши и надмина 51%, като до голяма степен бе повлияна от Brexit, но в България „за пореден път бе изключително ниска“.

„Вижда се идеологическо изместване на парламента вдясно, като традиционните центристи се представиха изключително силно, а някои от тях увеличават резултатите си", коментира той и очаква, че след избора на Европейска комисия ще стане ясно бъдещето на Зелената сделка, което се поставя под въпрос. "Въпреки недоволството около Зелената сделка има консенсус за нуждата от работа в посока ограничаване на климатичните промени и ефектът им върху икономиките. Големият въпрос е как да се запази балансът между зелените политики и конкурентоспособността на европейския бизнес.“

Какво казаха европейците на лидерите на Общността? Ще бъдат ли потушени антиевропейските гласове? Кои ща са новите лица на европейските контролни органи? Има ли свръхрегулация на пазара, която е свързана с нови технологии, особено за тези, насочени към изкуствен интелект?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още