IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За нов подход към земеделските застраховки настояват производители

Необходим е компенсаторен фонд и застрахователен пул, който реално да може да обезщетява производителите, казва Цветан Цеков, Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци"

12:32 | 18.06.24 г.

Необходимо е да бъде сменен подходът за земеделските застраховки, защото ако има адекватен механизъм, последствията за производителите от сериозна градушка ще бъдат намалени. Трябва да се въведат и всякакви възможни технически новости, за да може да се противодейства на климатичните явления. Това коментира Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Цеков системата за борба с градушките не функционира оптимално. „Суперклетките вече са много по-чести и действат разрушително на широк фронт със силна интензивност", обясни той. Те се развиват на височина между 12 000 и 15 000 метра, а ракетите на противоградовата система в България работят на 8000 метра, уточни събеседникът.

„Официалната статистика от Агенцията по градушки е, че обработват със стотици ракети, но реално те не могат да обработят тези градоносни облаци", коментира гостът в предаването.

Според Цеков ако не се смени цялата система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват - губим българското земеделие, посочи събеседникът.

Той обясни, че застраховките в момента покриват 80% от загубите, но ако насажденията са унищожени напълно. В противен случай производители получават по-малка компенсация, тъй като се приема, че могат да реализират част от оцелялата продукция. Това изискване трябва да се промени, защото оцелялата реколта ще е с много по-ниско качество и реализацията ѝ няма да бъде рентабилна за производителите, обърна внимание Цеков. 

„Трябва наистина да заработи компенсаторен фонд и застрахователен пул, който реално да може да обезщетява производителите и да запазва техните доходи“, каза той. 

Все още се изчисляват какви ще са щетите от градушките миналата седмица. През 2023 г. са били засегнати над 40 000 декара с трайни насаждения и тази година едва ли ще са по-малко. Всяка година градушките стават все по-силни и нанасят все по-сериозни щети.

Със сигурност реколтата тази година ще бъде по-слаба от миналата година заради климатичните бедствия и липсата на работна ръка, каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още