IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще разширят ли социалните придобивки за служителите си работодателите с електронните ваучери

Каква е ползата при дигитализирането на ваучерите по веригата – работодатели, работници, оператори и търговци, коментира Борис Милев, генерален мениджър в Tombou Bulgaria

21:00 | 17.06.24 г.

България е последната европейска страна, която разполагаше със задължителен хартиен ваучер. Трансформацията в дигитален ваучер се осъществи за шест месеца, което е най-бързият преход в ЕС. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Борис Милев, генерален мениджър в Tombou Bulgaria, дни преди началото на юли, когато ще стане задължително използването на дигитални ваучери.

„Социалните придобивки на служителите могат да варират, като ваучерите не е задължително да са винаги за храна, но най-често, когато работниците имат избор, предпочитат именно такива“, коментира той и посочи, че честа практика извън България е да се предлагат ваучери за туризъм.

Борис Милев обясни, че работниците, които получават ваучери са около 700 хиляди, като социалните придобивки у нас включват и спортни карти, или допълнително медицинско осигуряване.

„Дигитализирането на ваучерите за храна носи много позитиви за всички по веригата – работодатели, работници, оператори и търговци. За работодателите то улеснява целия процес, намалявайки административните пречки. Търговците, от своя страна, няма да трябва да складират и да изпращат до операторите хартиени ваучери, а ще получават изплащанията още на следващия ден, по дигитален начин“, отбеляза предимствата на електронния формат мениджърът. И напомни, че изтича преходният период за преподписване на договорите, който започна през януари.

Борис Милев поясни, че за преминаване изцяло към дигитални ваучери, работодателите трябва да раздадат пластики на служителите, което може да бъде считано за еднократна инвестиция, тъй като картите важат пет години. Те ще се използват като банкови карти на POS терминалите в дадени търговски обекти.

„Операторите трябва да създадат добри системи, който да дават възможност на работодателите и работниците за управление на ваучерите. Трябва и да може лесно да бъдат спирани ваучерите на дадени работници, ако те са напуснали", отбеляза мениджърът.

Борис Милев обясни, че са изградили приложения и платформи за мобилни телефони, с които потребителите да имат достъп до информация за ваучерите, и при необходимост да могат да се свържат с оператор.

Ще се промени ли месечната сума на ваучерите? Каква инвестиция бизнесът направи, за да се премине към електронни ваучери? Кои са добрите примери за изграждане на подходяща структура за потребителите? Какъв е бизнес моделът на операторите? Какви са предимствата на електронните ваучери?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още