IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще заинтригува ли БДЖ ученическа разработка на мобилно приложение с разписания на влакове

Управлението на железниците рядко е насочено към клиентското изживяване и удобството на потребителя, коментира Тихомир Гърменлиев, създател на приложението BulTrain

22:54 | 14.06.24 г. 2

Новите технологии трябва да се използват в сектора на транспорта, а управлението на БДЖ рядко е насочено към клиентското изживяване и удобството на потребителя. С тези аргументи преди четири месеца Тихомир Гърменлиев създава мобилното приложение BulTrain, което дава пълна информация за разписание на влаковете на БДЖ, електронните табла на гарите, маршрутите на превозните средства и планира предстоящи пътувания. В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria той обясни, че от БДЖ все още не са се свързали с него за евентуална съвместна работа, но има желание да им предостави продукта си, след като го завърши.На този етап целта му е да развива приложението и да добавя нови функции.

Тихомир Гърменлиев създава приложението BulTrain, като задължителния дипломен проект на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически Университет - София (ТУЕС), който зрелостниците представят. Той избира тематика, която го влече и има богат личен опит като потребител, затова добавя функции като наръчник, с най-често задаваните въпроси, както и лесен и удобен начин за потребителите да планират бъдещи свои пътувания.

„Сферата е много голяма за разработване, може да се отключат нови неща. Но най-важното е първо да добием първоначално ниво и след това може да мислим за добавяне на технологии и развитие“, посочи той.

Според него представената информация в приложението е изцяло в реално време маршрути, разписания и електронни табла на БДЖ. То има и бонус функции, добавени от ученика. Гърменлиев оценява като голям плюс липсата на реклами на платформата, които създателят не би добавил, тъй като е против визията му за удобство и достъпност. По думите му, при евентуална поява на нови железопътни оператори у нас, приложението ще включи и нужната информация за всеки от тях.

Разработката на приложението е отнела около четири месеца. Ученикът разкри, че идеята зад приложението идва, заради страстта му към влаковете и опита му като потребител в петте години на гимназиалното обучение. Той наблюдава проблемите на БДЖ и спънките, с които пътниците се сблъскват на ежедневна база, като липсата на информация или трудното ѝ намиране, както и различни промени в разписанията на влаковете.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lettawhite
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
При положение,че само една пета от приходите на БДЖ идват от продажбата на билети, т.е от клиентите, а останалите четири пети са доплащания и дотации от държавата, какъв стимул имат железниците да мислят за клиентското изживяване и удобството на потребителя?Дреме им на шапката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още