IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: Имаме нужда от енергетика, която произвежда предимно от ВЕИ

България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще, прогнозира ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски"

18:25 | 14.06.24 г. 3

Имаме нужда от енергетика, която произвежда предимно от възобновяеми енергийни източници, може да акумулира в достатъчни обеми, за да не изпада в гафове, в които не снабдява собствената ни страна, осигурява с тази енергия икономически сектори, които обслужват интересите на българската страна. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски“.

Той прогнозира, че екстензивният износ на енергия, произведена от АЕЦ, и от въглища, приключва със или без Зелената сделка. Според него въпросът е „дали ще се предприемат мерки заетите и свързаните лица, регионите, които преживяват тази моноструктурност“, ще се ориентират към алтернативно развитие.

По думите на доц. Стойчев българската икономика може да погледне много сериозно, не само към фотоволтаиците. „Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще“, заяви ученият. И посочи, че инвестициите, за да се развие това енергийно бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности.

"Трябва да започнем отзад напред – какъв продукт за какво ще се използва, за какво ще се използва тази енергия“, посочи той.

Доц. Стойчев е на мнение, че в момента нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията, докато много държави са в обратната хипотеза.

„Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика“, подчерта доц. Стойчев и напомни, че в България дори имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", въпреки че обществото постоянно ги коментира.

Според него, придържайки се към типа социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток. „А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това – този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае – съществува сериозна корелация“, анализира какви са перспективите енергетиката да тръгне към нов път на развитие ученият.

Доц. Стойчев отбеляза, че онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, са малцинство в обществото и поради тази причина не могат да влияят на тези процеси. Той се надява все пак по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза, че в бъдеще няма да заплащат повече за тази енергия, че тя ще остане на достъпна цена.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 седмица
Идиократия, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 седмица
Каква флейта транслирате, не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
vocationa
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още