IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли промяна в политиките, за да се съревновава ЕС отново на икономическата сцена?

Губи ли България подкрепа за Шенген и еврозоната, коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ

21:00 | 12.06.24 г. 4

Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че ще има промяна в основните политики на ЕС, които се надяваме да бъдат в правилната посока, а именно – отлагане на Зелената сделка, намаляване на регулациите. Заради тези погрешни политики, през последното десетилетие Европа се превърна в политическо джудже и играч на световната икономика, който има все по-малко влияние върху нея. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него, освен че ЕС беше изместен от Китай и САЩ, Европа губи позиция и от Индия, която се развива доста ускорено. "Зелената сделка трябва да бъде преосмислена и отложена във времето, тъй като с тази скорост за приемане на политики Европа намалява своята икономическа конкурентоспособност. Необходима е политика, която да намали цената на енергоносителите, да създаде условия за правене на бизнес, да осигури човешки ресурси, политика в посока повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика", препоръча изпълнителният директор в АИКБ.

Добрин Иванов напомни, че нивото на инвестициите в България е на рекордно, историческо дъно. „Инвестициите в дълготрайни активи към БВП постоянно спадат в процентно изражение, аргументира се той и отбеляза, че големите инвестиции заобикалят страната ни и отиват в страни извън ЕС, като Сърбия.“

По думите му, българският бизнес винаги е искал едно нещо – политиците да създадат подходяща бизнес среда за развитие на икономиката и бизнеса и ако не помагат, то поне да не пречат. Според него факторите, които пречат на това са свързани с политическа стабилност, която зависи от стабилно парламентарно мнозинство, способно да излъчи реформаторско правителство. Иванов подчерта, че са необходими реформи в редица сектори: образование, здравеопазване, държавно управление, сигурност и отбрана.

Що се отнася до приемането на страната ни в сухопътния Шенген до края на годината, той посочи, че големите очаквания за промяна в отношението на страните от ЕС отново не се оправдават. „Отново имаме засилване на твърдите позиции на някои държави, вместо те да отслабват, както всички очаквахме“, обясни Иванов.

Той се надява българската дипломация и българското правителството да са по-активни, но изрази разочарованието си, че засега няма сигнали за подобни намерения.

Добрин Иванов посочи, че еврозоната за бизнеса винаги е била основен приоритет и отчете, че заради погрешни политики на изпълнителната власт по отношение на инфлацията в края на миналата година, страната ни отново е в ситуация да изпусне и последния влак за влизане в нея.

„Имаме изработен закон за въвеждане на еврото, който предстои да бъде гласуван. Имаме изработени всички нормативни промени, които трябва да бъдат приети, така че да бъде улеснено въвеждането на еврото и когато изпълним техническия критерий, а именно спад на инфлацията, да поискаме доклад, който да констатира това изпълнението на техническите критерии и да бъдем приети в еврозоната“, съветва изпълнителният директор на АИКБ.

Как ще се разреши проблемът с намирането на работна ръка за бизнеса?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 2 седмици
До: Кухх, ахааа, защото ти си Някой?:):) Някой тухлен Плъхх може би? Бъди сигурен, и за теб на никой не му пука :D:D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 седмици
До: тошко_стоте_акаунта само дето ти си никой... безработен панелен плъх с инфантилно поведение и няма голямо значение какво говори шизофренията ти... :D:D на никой не му пука за *** като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 2 седмици
До: Кухх, ами то и аз редовно казвам "аман" от тебе, ама ти си продължаваш дришните тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 седмици
трети пореден ден в поредна статия я въртите тая опорка... аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още